‘Loonstijging bewuste actie om uitkeringsgerechtigden aan het werk te krijgen’
De lonen gaan dit jaar omhoog en dus houden de meeste Nederlanders met werk wat extra's over. Dit geldt niet voor uitkeringsgerechtigden, want er is beleid gevoerd om hen te stimuleren om te gaan werken. Dat zei Marieke Blom, hoofdeconoom van ING in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"De gemiddelde inkomens gaan er tientallen euro's per maand op vooruit en hogere inkomens vier tot vijf tientjes per maand. Dat is alleen op de belasting die je betaalt op je loonstrook, uiteindelijk komt hier nog bij wat de baas extra betaalt via de cao en wat er met de prijzen gebeurd."
'Veerkracht van de samenleving'
VVD-Tweede Kamerlid Bente Becker is blij met de economische groei."Dit zegt wat over de veerkracht van de samenleving. Er is hard gewerkt om uit de crisis te komen en nu is er weer ruimte om meer over te houden."
Vooral werkende ouders gaan er op vooruit. Ook voor alleenstaande vrouwen met kinderen is de loonstijging gunstig. "Als zij meer overhouden per uur, gaan ze ook meer uren werken. Dat is gunstig voor hun eigen huishoudportemonnee en uiteindelijk voor de hele economie, zo vertelt Blom."
Niet op vooruit
Mensen met een uitkering gaan er niet op vooruit, dit komt door bewust beleid van de overheid. "De prikkel om te werken wordt groter. Dat werkt waarschijnlijk voor de uitkeringsgerechtigden die niet wilden gaan werken omdat het niets oplevert. Dat aantal wordt steeds kleiner."
Prognose
Ook de meeste gepensioneerden gaan er dit jaar op vooruit, terwijl een grote groep die al 10 jaar pensioen ontvangt, er de afgelopen jaren geleidelijk op achteruit is gegaan. "Honderd procent zekerheid is er nooit", zo verduidelijkt Blom. "Het is een prognose. Veel factoren hebben invloed, waaronder je gezinssamenstelling. Uiteindelijk zijn er bijna geen groepen die er op achteruit gaan en ook de koopkracht stijgt."
LEES OOK: Dit is het salarisverschil tussen mannen en vrouwen in Nederland