De advocaten die jaren de familie van kroongetuige Nabil B. bijstonden, stoppen. Ze vrezen na een reeks ernstige fouten dat de overheid niet in staat is ze goed te beveiligen, meldt Het Parool.

B. is kroongetuige in de zaak tegen de bende van Ridouan Taghi, die beschuldigd wordt van een lange reeks moordzaken. De advocaten van Nabil B. hebben jarenlang meegemaakt hoeveel misging in de beveiliging van de familie tegen de extreem gewelddadige groepering rond Ridouan Taghi, die tot 16 december jongstleden voortvluchtig was.

Die organisatie joeg op Nabil B.’s naasten. Zo hadden hij en zijn familieleden voortdurend gewaarschuwd.

Onschuldige broer doodgeschoten

Zes dagen nadat het Openbaar Ministerie Nabil B. in maart 2018 als kroongetuige had gepresenteerd, terwijl Taghi en zijn rechterhand Saïd Razzouki nog op vrije voeten waren, werd B.’s onschuldige broer Reduan geliquideerd in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord. Hij werd niet beveiligd.

Vervolgens werd de beveiliging weliswaar opgevoerd, maar bleven conflicten oplaaien over fouten in de bescherming van de familie, aldus Het Parool. Zo verliep communicatie over beveiligingsmaatregelen stelselmatig vroeg, werkten beveiligingscamera’s niet en verrieden herkenbare politiemensen onbedoeld waar familieleden verbleven.

LEES OOK: Opnieuw blunder in zaak Nabil B.: kroongetuige vol in beeld

Moord Derk Wiersum

Na vele waarschuwingen door Nabil B. en zijn familie dat ook zijn advocaten gevaar liepen, werd op 18 september ook zijn raadsman Derk Wiersum vermoord. Na de moord nam de overheid veel extra beschermingsmaatregelen, maar ook daar ging het voortdurend mis.

Nabil B. wist met veel moeite wel een nieuwe advocaat te vinden. Zijn familie zit nu zonder juridische bijstand.

LEES OOK: Nieuwe advocaat kroongetuige Nabil B. legt werk neer: ‘De maat is vol’