main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2020 — 11:44

CDA’er Madeleine van Toorenburg haalt hard uit naar drugsplan D66: ‘Wij worden het afvalputje van de wereld’

D66 stelt voor om harddrugs te reguleren in plaats van te verbieden. Het plan zorgt voor nieuwe spanningen in de coalitie want CDA en ChristenUnie zijn faliekant tegen. CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt het plan in Goedemorgen Nederland op NPO 1 “naïef maar vooral heel gevaarlijk”. “Wij moeten ons realiseren dat Nederland, als klein kikkerlandje, in één adem wordt genoemd met serieuze narcostaten.”

Van Toorenburg maakt zich grote zorgen over het drugsplan van D66. “Wat nu gebeurt door D66, die een beeld neerzet van dat het allemaal niet zo erg is, glijden we juist steeds verder af naar een positie die wij niet willen hebben.”

LEES OOK: D66 wil met manifest discussie over legaliseren harddrugs openbreken

‘In Canada is het niet meer tegen te houden’

In andere landen dan Nederland wordt meer geëxperimenteerd met de legalisering van drugs en daar maakt men zich juist grote zorgen, aldus het CDA-Tweede Kamerlid. “De normalisering van het drugsgebruik neemt toe en juist daarom komen nog meer jongeren in de problemen. In Canada is het niet meer tegen te houden. Men dacht dat er minder politie nodig was na legalisering, maar ze hebben juist twee keer zo veel mensen nodig om de georganiseerde misdaad aan te pakken.”

Volgens Van Toorenburg moeten wij stoppen met ons naïeve gedrag. “Onderzoeken wijzen uit dat drugs enorm schadelijk zijn op de lange termijn. D66 heeft het in haar plan over elitaire drugs zoals xtc en cocaïne, maar over heroïne en andere gevaarlijke stoffen wordt niet gesproken. Het gaat maar door op een glijdende schaal.”

‘War on drugs al heel lang geleden verloren’

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft het manifest van D66 ook ondertekend. Hij legde maandagavond in Op1 uit waarom hij voor legalisering van drugs is. “Een conclusie die wij kunnen trekken is dat wij de war on drugs al heel lang geleden hebben verloren. Het beleid is op dat punt bankroet. Het heeft nergens toe geleid, behalve volle gevangenissen en verstopte rechtspraak. Op iedere hoek van de straat kan je drugs krijgen. En weer een recordvangst cocaïne die is onderschept in de Rotterdamse haven maakt ook niets uit.”

Volgens misdaadverslaggever Bram Endedijk is het een illusie om te denken dat er een algemene oplossing is. “Er is een grens bereikt, maar Nederland is maar een klein gedeelte van Europa. Als alleen wij hard optreden, dan is het effect op de huidige criminaliteit niet zo groot. De huidige aanpak heeft weinig resultaat opgeleverd. De overheid dringt wel wijken binnen en rolt wietkwekerijen op zolder op, maar op de hoek van de straat kan je nog altijd een joint kopen. Daardoor is er veel onbegrip bij de mensen.”

‘Hier laagste straffen in de hele wereld’

Van Toorenburg kan zich niet vinden in de beweringen van Peter R. de Vries. Zij schrikt ervan dat wordt gesteld dat het zo normaal is. “Ik ben zelfs jarenlang directeur geweest van een jeugdinrichting en dan zeiden kinderen ook tegen mij dat ze niet snapten dat drugs slecht zijn omdat je ze overal kan kopen. Ik snap dat wij proberen te komen tot een goede toevoer naar de coffeeshops, want ik begrijp dat dat nu raar is. Maar het hele systeem was er juist op gericht om de harddrugs weg te houden bij de softdrugs.”

De war on drugs is volgens Van Toorenburg nog niets eens goed begonnen. “Wij hebben geen consequent beleid gehad. Zo hebben wij hier de laagste straffen in de hele wereld. Daarom komt iedereen ook hiernaartoe. Hier heb je niets te vrezen. Waarom zouden ze anders in Australië de pillen uit Nederland laten komen. Als je in in Australië wordt gepakt, krijg je namelijk een echte douw.”

‘Ik waak daarvoor’

Een onderzoek naar de regulering van drugs noemt het CDA-Tweede Kamerlid heel gevaarlijk. “Dat is omdat wij dan in Nederland laten zien dat wij het niet zo erg vinden. Daardoor komt de misdaad nog meer naar Nederland en worden wij het afvalputje van de wereld. Ik waak daarvoor en zal er alles aan doen om te voorkomen dat wij verder wegglijden in die totale naïeve normalisering.”

LEES OOK: CDA sneert naar D66: ‘Iedere partij heeft een visie en bij D66 gaat dat vaak over de dood’

Door: Bert van Doorn

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 3 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur ’s ochtends op NPO 1 met nieuws, prangende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag;

– Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief over belastingvoordelen in de Miljoenennota
– Oud-havenbaron Jan Rijsdijk over ondernemerschap
– Liane den Haan van Anbo en zorgondernemer Erik-Jan Vlieger over de omgekeerde lockdown
– Acteur William Spaaij over het klassieke hoorspel The War Of The Worlds en angst en massahysterie.

Elke zondag om 10.00 uur
Eerste coronapatiënten zijn verspreid door het land

De eerste coronapatiënten zijn overgeplaatst naar andere delen van het land. Op woensdag werden veertien mensen verplaatst naar andere regio’s, omdat de druk in de…

Lees meer

Politie zoekt man die blote voeten meisje (12) wilde zien

De politie is op zoek naar een man die vorige week donderdag een 12-jarig meisje in Nieuwegein vroeg haar ontblote voeten te tonen. Dat gebeurde…

Lees meer

Aantal opnames op intensive care boven alarmniveau

Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care wordt opgenomen, is de afgelopen dagen zo hard gestegen dat de alarmbellen op het coronadashboard van de…

Lees meer

Bekende Nederlanders herzien mening over #Ikdoenietmeermee

Steeds meer bekende Nederlanders trekken hun steun voor de actie #Ikdoenietmeermee in. Onder anderen Tim Douwsma, Thomas Berge, dj Mental Theo en rappers Yes-R en…

Lees meer

Inspecteurs NVWA treffen aapje aan in woning

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in een woning een aapje in beslag genomen. Het gaat om een witoorpenseelaapje, zo meldt de…

Lees meer

‘Meer regionale maatregelen; nog eens acht veiligheidsregio’s ‘zorgelijk”

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan van alarmfase ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’. Dat meldt De Telegraaf. Kroegen gaan ook in deze regio’s om middernacht dicht en feesten…

Lees meer

‘Nederlands’ coronavaccin wordt getest op 60.000 mensen

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) begint met het testen van zijn experimentele coronavaccin, ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen in Leiden. In totaal krijgen 60.000…

Lees meer

Overheidstekort in eerste halfjaar bijna 15 miljard euro door corona

De Nederlandse overheid kwam in de eerste zes maanden van het jaar 15 miljard euro tekort. Dat komt voornamelijk door de maatregelen van het kabinet…

Lees meer

Bioscoopketen Pathé vertoont geen films met Zwarte Piet meer

Bioscoopketen Pathé stopt met het vertonen van films waar Zwarte Piet in voorkomt. Dat heeft de onderneming woensdag bekendgemaakt via Instagram. De keten vindt dat…

Lees meer

Aantal coronabesmettingen stijgt met 2357 tot boven 100.000

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is gestegen tot 100.597. Dat is een toename van 2357 ten opzichte van dinsdag en een nieuw dagrecord. Op dinsdag…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier