main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2020 — 11:44

CDA’er Madeleine van Toorenburg haalt hard uit naar drugsplan D66: ‘Wij worden het afvalputje van de wereld’

D66 stelt voor om harddrugs te reguleren in plaats van te verbieden. Het plan zorgt voor nieuwe spanningen in de coalitie want CDA en ChristenUnie zijn faliekant tegen. CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt het plan in Goedemorgen Nederland op NPO 1 “naïef maar vooral heel gevaarlijk”. “Wij moeten ons realiseren dat Nederland, als klein kikkerlandje, in één adem wordt genoemd met serieuze narcostaten.”

Van Toorenburg maakt zich grote zorgen over het drugsplan van D66. “Wat nu gebeurt door D66, die een beeld neerzet van dat het allemaal niet zo erg is, glijden we juist steeds verder af naar een positie die wij niet willen hebben.”

LEES OOK: D66 wil met manifest discussie over legaliseren harddrugs openbreken

‘In Canada is het niet meer tegen te houden’

In andere landen dan Nederland wordt meer geëxperimenteerd met de legalisering van drugs en daar maakt men zich juist grote zorgen, aldus het CDA-Tweede Kamerlid. “De normalisering van het drugsgebruik neemt toe en juist daarom komen nog meer jongeren in de problemen. In Canada is het niet meer tegen te houden. Men dacht dat er minder politie nodig was na legalisering, maar ze hebben juist twee keer zo veel mensen nodig om de georganiseerde misdaad aan te pakken.”

Volgens Van Toorenburg moeten wij stoppen met ons naïeve gedrag. “Onderzoeken wijzen uit dat drugs enorm schadelijk zijn op de lange termijn. D66 heeft het in haar plan over elitaire drugs zoals xtc en cocaïne, maar over heroïne en andere gevaarlijke stoffen wordt niet gesproken. Het gaat maar door op een glijdende schaal.”

‘War on drugs al heel lang geleden verloren’

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft het manifest van D66 ook ondertekend. Hij legde maandagavond in Op1 uit waarom hij voor legalisering van drugs is. “Een conclusie die wij kunnen trekken is dat wij de war on drugs al heel lang geleden hebben verloren. Het beleid is op dat punt bankroet. Het heeft nergens toe geleid, behalve volle gevangenissen en verstopte rechtspraak. Op iedere hoek van de straat kan je drugs krijgen. En weer een recordvangst cocaïne die is onderschept in de Rotterdamse haven maakt ook niets uit.”

Volgens misdaadverslaggever Bram Endedijk is het een illusie om te denken dat er een algemene oplossing is. “Er is een grens bereikt, maar Nederland is maar een klein gedeelte van Europa. Als alleen wij hard optreden, dan is het effect op de huidige criminaliteit niet zo groot. De huidige aanpak heeft weinig resultaat opgeleverd. De overheid dringt wel wijken binnen en rolt wietkwekerijen op zolder op, maar op de hoek van de straat kan je nog altijd een joint kopen. Daardoor is er veel onbegrip bij de mensen.”

‘Hier laagste straffen in de hele wereld’

Van Toorenburg kan zich niet vinden in de beweringen van Peter R. de Vries. Zij schrikt ervan dat wordt gesteld dat het zo normaal is. “Ik ben zelfs jarenlang directeur geweest van een jeugdinrichting en dan zeiden kinderen ook tegen mij dat ze niet snapten dat drugs slecht zijn omdat je ze overal kan kopen. Ik snap dat wij proberen te komen tot een goede toevoer naar de coffeeshops, want ik begrijp dat dat nu raar is. Maar het hele systeem was er juist op gericht om de harddrugs weg te houden bij de softdrugs.”

De war on drugs is volgens Van Toorenburg nog niets eens goed begonnen. “Wij hebben geen consequent beleid gehad. Zo hebben wij hier de laagste straffen in de hele wereld. Daarom komt iedereen ook hiernaartoe. Hier heb je niets te vrezen. Waarom zouden ze anders in Australië de pillen uit Nederland laten komen. Als je in in Australië wordt gepakt, krijg je namelijk een echte douw.”

‘Ik waak daarvoor’

Een onderzoek naar de regulering van drugs noemt het CDA-Tweede Kamerlid heel gevaarlijk. “Dat is omdat wij dan in Nederland laten zien dat wij het niet zo erg vinden. Daardoor komt de misdaad nog meer naar Nederland en worden wij het afvalputje van de wereld. Ik waak daarvoor en zal er alles aan doen om te voorkomen dat wij verder wegglijden in die totale naïeve normalisering.”

LEES OOK: CDA sneert naar D66: ‘Iedere partij heeft een visie en bij D66 gaat dat vaak over de dood’

Door: Bert van Doorn

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Goedemorgen Nederland

  • Met oud-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker praten wij over het boerenprotest.
  • Crisis in het onderwijs. PvdA-Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul schuift hierover aan.
Rust keert terug bij boerenprotest, tractoren verlaten Den Haag

De meeste boeren in Den Haag houden hun protest voor gezien. Zij wilden naar het ministerie van Landbouw lopen, maar werden door de ME teruggedreven…

Lees meer

Hoeveel moet je betalen voor een woning en hoe kan je ervoor sparen?

Als je een woning koopt, kun je voor maximaal de waarde van de woning een hypotheek afsluiten. Maar wat kost een woning? En hoe zorg…

Lees meer

181.000 jongeren laaggeschoold, bijna de helft heeft geen werk

Van de 181.000 laaggeschoolde jongeren van 15 tot 27 jaar, hadden er 70.000 vorig jaar geen werk. Dat zijn er relatief veel vergeleken met de…

Lees meer

Ridouan Taghi toch niet aanwezig bij eerste zitting 

Ridouan Taghi wil toch niet aanwezig zijn bij de eerste openbare zitting tegen hem, op 6 maart. Dat zei zijn advocaat Inez Weski woensdag. Aanvankelijk…

Lees meer

Nederlanders wonen steeds verder van hun werk

Nederlanders zijn de afgelopen tientallen jaren steeds grotere afstanden gaan reizen tussen hun woonplaats en de plek waar ze werken. Dat blijkt uit onderzoek dat…

Lees meer

Weer 88 nieuwe besmettingen coronavirus op Diamond Princess

Op het cruiseschip Diamond Princess in Japan zijn weer 88 gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld, meldt het ANP. Dat betekent dat ruim 540 opvarenden…

Lees meer