main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
20 januari 2020 — 14:00

Rechter: ‘Minister Slob mocht bestuur omstreden Haga Lyceum niet dwingen op te stappen’

Minister Slob van Onderwijs had het bestuur van het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam niet mogen dwingen om op te stappen. Dat oordeelt althans de rechter. Het besluit zou onder meer in strijd zijn met het recht op de vrijheid van onderwijs, staat in het vonnis.

De school kwam in maart vorig jaar in opspraak toen de AIVD en NCTV lieten weten dat de school banden zou hebben met jihadistische terreurorganisaties en leerlingen zou beïnvloeden met de salafistische geloofsleer.

Slob riep het bestuur van de school op om te vertrekken, omdat er volgens hem sprake was van wanbeheer en zelfverrijking. Het bestuur weigerde dit steeds. Als het bestuur zou blijven zitten, dreigde Slob de financiering van de school stop te zetten. Per 1 december draaide hij ook daadwerkelijk de geldkraan dicht.

LEES OOK: Minister Slob: ‘Geldkraan Haga Lyceum gaat definitief dicht’

Onterecht, zo zegt de rechter nu. “De minister had niet de aanwijzing mogen geven om het schoolbestuur te vervangen”, aldus de rechter. Het wanbeheer waar Slob op doelt is volgens de rechter “minder omvattend en minder ernstig” dan de verwijten van de minister.

Argumenten minister van tafel

De argumenten van de bewindsman worden door de rechter van tafel geveegd. Het verwijt van Slob dat sommige personen rond de school leerlingen ongewenst zouden beïnvloeden, is volgens de rechtbank bijvoorbeeld beperkt. Ook staat niet altijd vast dat die mensen rond de school omstreden gedachtegoed hebben.

Dat er sprake is van financieel wanbeleid zag de rechter wel. “Bij vier uitgaven is inderdaad vast komen te staan dat er sprake was van zelfverrijking en onrechtmatig handelen.” De Onderwijsinspectie wist dit echter al langer en greep volgens de rechter desondanks niet in.

Slob in hoger beroep

Minister Slob heeft al laten weten in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak van de rechter. De uitspraak gaf hem een “ongemakkelijk gevoel”, schrijft hij op Twitter. “Rechtbank constateert namelijk dat er ruimte is in deze school voor personen met een anti-democratisch en anti-integratief gedachtegoed.”

Door: Mark Broersma

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse, een wijkje waar Schiedam en Rotterdam naadloos in elkaar overgaan, neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek ze aan haar verwondingen. De geruchtmakende moord maakte erg veel los in de buurt. In de derde aflevering van WNL Misdaadcollege vertelt politie en Justitie hoe zij de dader uiteindelijk op het spoor kwamen.

Dinsdag 2 juni om 21:30 op
‘Demonstratie op de Dam had ontbonden moeten worden, dit kan natuurlijk niet’

“De demonstratie tegen racistisch politiegeweld op de Dam had, toen het aantal deelnemende mensen toenam, ontbonden moeten worden”, dat zegt CDA-Kamerlid Chris Van Dam in…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Een virtueel plaats delict in het onderzoek naar de moord op Anita van Dijk

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 op de Pasteursingel in Oud-Mathenesse neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek…

Lees meer

Duizenden betogers op de Dam bij protest tegen politiegeweld VS

Zo’n 5000 betogers, veelal met mondkapjes, hebben zich maandag rond 17.00 uur op de Dam in Amsterdam verzameld om te protesteren tegen wat zij noemen…

Lees meer

Nertsen op nog drie bedrijven besmet met coronavirus

Op nog eens drie nertsenhouderijen zijn nertsen besmet met het coronavirus. Een vierde bedrijf wordt nog nader onderzocht, omdat het erop lijkt dat het virus…

Lees meer

‘Twee procent van de particuliere huurders in problemen door corona’

Zo’n twee procent van de huurders in de particuliere sector kampt met betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête onder verhuurders…

Lees meer

RIVM: dodental coronavirus stijgt met 6, 9 nieuwe ziekenhuisopnames

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5962. In het afgelopen etmaal heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier