Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

D66 wil met manifest discussie over legaliseren harddrugs openbreken

Redactie

De fractie van D66 wil dat de staat de regulering van harddrugs, zoals cocaïne, xtc, ghb en paddo's, gaat onderzoeken. Om dit idee te ondersteunen, presenteert de partij vandaag een manifest dat ondertekend is door experts uit de verslavingswereld, wetenschappers en advocaten.

Coalitiegenoot CDA ziet de plannen van D66 totaal niet zitten. "Legalisering van harddrugs maakt drugs louter toegankelijker voor een groter publiek", vertelt Kamerlid Madeleine van Toorenburg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Daardoor wordt het verder genormaliseerd en dat is heel erg gevaarlijk voor de volksgezondheid. Ook maakt legalisering van Nederland een nog grotere narcostaat. Dat komt doordat er mensen zijn in Nederland die iedere keer weer doen alsof het allemaal prima is. Dit is een verkeerde weg, dit is een heilloze weg en dit moet stoppen."

Dubbele gevoelens

Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP, zegt in het ochtendprogramma dubbele gevoelens over te houden aan het plan van D66. "We vinden het onderzoek wel goed, maar we zijn nog niet zo ver dat we denken dat legalisering doorgevoerd moet worden. We vinden vooral veiligheid belangrijk: zowel van de gezondheid als de samenleving. Op dit moment zien we in deze wereld nog veel problemen, dus daarom vinden we het een goed idee om te onderzoeken of dit beter zou kunnen."

"Onderzoeken kan, maar houdt het goede", vult Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), haar aan. "Er is een harde link tussen drugsgebruik en criminaliteit. Tegelijkertijd zijn er ook veel liberalen die geloven dat we aan de preventieve kant het Nederlandse systeem verder moeten uitbreiden. Alleen de rest van de wereld ziet dat heel anders."

LEES OOK: Tweede Kamer wil hardere aanpak drugsmaffia: ‘Amsterdam moet aan de bak’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau