Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Paspoorthandel in Malta raakt ook Nederland: ‘Zelfs visa aan Libische strijders verkocht’

Redactie

Europese paspoorten die gekocht worden door steenrijke Russen, of Saudi’s. Het houdt verband met omkoping, witwassen en de moord op de journaliste Daphne Anne Caruana Galizia op Malta. Ook Nederland wordt geraakt door de wanpraktijken in dit EU-land, zegt CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Het onderzoek van Omtzigt heeft er toe geleid dat de premier van Malta zijn aftreden heeft aangekondigd. "Een deel van de waarheid is nu boven tafel gekomen", zegt Omtzigt. "Een van de grootste eisen van de Raad van Europa was dat Malta zelf een publieke, soort parlementaire enquête ging houden om de waarheid boven tafel te krijgen. Daar kwamen enorm veel verhalen uit over politiechefs die door de regering onder druk werden gezet."

In Malta is een lucratieve handel in paspoorten en visa ontstaan. "Men verkoopt paspoorten, geeft visa aan strijders uit Libië", zegt Omtzigt. "De banken van Malta zitten in de bankenunie. De Europese toezichthouder heeft er al een bank gesloten vanwege zwart geld en andere onverkwikkelijke zaken."

'Kunnen ook naar Amsterdam komen'

"Dit raakt rechtstreeks Nederland", zegt Omtzigt. "Met een Maltees paspoort kun je ook in Nederland gaan wonen. En met een Schengenvisum kan je ook gewoon naar Amsterdam komen."

Daarnaast was ook een Groningse hoogleraar bij de paspoortverkoop betrokken. "Professor Kochenov heeft actief gewerkt voor het bedrijf dat ervoor zorgt dat landen paspoorten kunnen verkopen."

Boete van meer dan miljard

Omtzigt ontdekte dat zeker vijf mensen die onlangs een paspoort in Malta kochten, in de VS en het Verenigd Koninkrijk gezocht en vervolgd worden. "Soms voor een boete van meer dan een miljard euro voor economische criminaliteit. Voor dat soort mensen is een Europees paspoort een verzekeringspolis dat ze altijd nog ergens anders naar toe kunnen als het hen te heet onder de voeten wordt. Daar is een paspoort niet voor bedoeld."

'Minister-president Malta is almachtig'

Europa kan tot nu toe weinig tegen Malta doen doordat de rechtstaat daar niet goed functioneert. "In Malta is de rechtstaat slecht ingericht. De minister-president is almachtig. Hij kan de rechters benoemen, hij kan minister benoemen, hij kan honderden ambtenaren zelf benoemen. Hij kan ook de politiechef ontslaan."

Malta staat na het onderzoek en protesten van burger inmiddels wel onder grote druk, zo ziet Omtzigt. "De premier is opgestapt. Er zit nu een gedeeltelijk nieuwe regering sinds afgelopen weekend. Die zal nu hervormingen moeten doorvoeren. Als je een land wil veranderen dan kan dat niet door een Nederlands Tweede Kamerlid worden gedaan. Dat zal vanuit Malta zelf moeten komen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau