Korpschef Akerboom bezorgd over criminele jongeren: ‘Voorkomen dat nieuwe Taghi’s opgroeien’
Korpschef Erik Akerboom wil dat de politie meer preventief dan repressief optreedt. Dat stelt de politiechef naar aanleiding van de nieuwste criminaliteitscijfers. Daaruit blijkt dat aan de jarenlange daling van het aantal misdrijven een einde is gekomen. Vorig jaar werden ruim 800.000 misdrijven geregistreerd, een stijging met 4 procent in vergelijking met 2018. Het grote aandeel jongeren valt daarbij op.
In het AD benadrukt hij het belang van de preventie. "We moeten investeren in jongeren die dreigen af te glijden om te voorkomen dat nieuwe Taghi’s opgroeien in de wijk." Volgens de korpschef is dit het gevolg van de diepgewortelde drugscriminaliteit in onze samenleving.
Misdaadgeld verziekt volgens Akerboom alle verhoudingen in de samenleving. Jongeren zien daardoor hoe ze snel kunnen verdienen en daarom hebben ze geen zin meer in een baantje als vakkenvuller.
'Politie terug in de wijk'
"De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk en gaan we het komende jaar in de gaten houden", stelt Akerboom. "Snel geld verdienen door bijvoorbeeld via online handelsplaatsen spullen aan te bieden en zogenaamd te verkopen, kan een eerste stap zijn op weg naar een criminele loopbaan. Dat moeten we gezamenlijk aanpakken en vraagt een inspanning van bijvoorbeeld ouders, scholen, gemeenten én politie samen."
Akerboom wil de politie weer terug de wijk in. "Maar dat staat onder druk door de krapte." Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat dit preventieve contact kan werken. "Dat je weet wat voor pappenheimers er in de wijk rondlopen. En een wijkagent kent ze wel allemaal. Die kan personen zelf aanspreken of ouders en hulpverleners. Die mensen kunnen de veiligheid bewaken."
'Niemand wil dat zijn kind op zo'n manier afglijdt'
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat vindt het ook belangrijk dat ook de groep mensen rond de criminele jongeren hierbij wordt betrokken. "Niemand wil dat zijn kind op zo'n manier afglijdt. Daarvoor moet je mensen wel helpen. Als jongens de fout ingaan, moet je ze aanpakken. Maar je moet ze ook helpen. Zorg dat ze een opleiding volgen, dat ze perspectief zien."
Volgens Keijzer worden ouders van criminele jongeren nu al veel aangesproken. "Dat gebeurt door welzijnswerkers in de gemeentes. En dat blijkt zeer effectief te zijn."