De moord veroorzaakte een enorme schokgolf. Wiersum (44) was de advocaat van de kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is. Taghi en een groep medeverdachten worden beschuldigd van een reeks onderwereldmoorden.

Hoewel alom naar Taghi wordt gewezen als de vermoedelijke opdrachtgever van de moord op Wiersum, is hij hier (nog) niet officieel voor aangeklaagd. Taghi (42) werd in december opgepakt in Dubai, waar hij geruime tijd ondergedoken heeft gezeten, en overgedragen aan Nederland.

‘Opdracht van Taghi’

Met de moord op Wiersum zou Taghi het verraad van kroongetuige Nabil B. hebben willen afstraffen. Met soortgelijke motieven zou hij in maart 2018 een huurmoordenaar op B.’s broer Reduan hebben afgestuurd. Die werd eveneens in koelen bloede vermoord. Ook in die zaak lijkt alles te wijzen op een opdracht van Taghi, maar een formele verdenking heeft justitie nog niet op tafel gelegd. De schutter is inmiddels veroordeeld.

De moord op advocaat Wiersum heeft officieren van justitie, rechters en advocaten op scherp gezet. Magistraten die zich met Taghi-gerelateerde zaken bezighouden, worden sinds de moord beveiligd.

Wiersum geruime tijd geobserveerd

Op de aanklacht tegen Giërmo B. staat dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan “moord in vereniging”, wat zoveel betekent als dat hij volgens justitie de moord in samenwerking met anderen heeft gepleegd. Welke rol hij precies heeft gespeeld, is nog niet duidelijk en zal naar verwachting op de zitting worden opgehelderd.

B., inwoner van Almere, wordt ook verdacht van het helen van auto’s die voor de liquidatie zijn gebruikt. Het grootscheepse rechercheonderzoek heeft uitgewezen dat Wiersum geruime tijd werd geobserveerd door zijn moordenaars.

LEES OOK: Vermoorde advocaat Derk Wiersum wekenlang voor moord geobserveerd

‘Mogelijk verstandelijk beperkt en beïnvloedbaar’

“Giërmo is geen onbeschreven blad”, zegt rechtbankjournalist Saskia Belleman van De Telegraaf. “Hij is eerder veroordeeld voor het plegen van een overval op een verfwinkel in Woudenberg. Daarbij heeft hij de eigenaar met een mes in zijn been gestoken. En bij een overval op een echtpaar in Tienhoven zijn horloges en sieraden meegenomen. Bij die rechtszaken heeft zijn toenmalige advocaat gezegd dat zijn cliënt mogelijk verstandelijk beperkt is en beïnvloedbaar.”

LEES OOK: ‘Verdachte moord Derk Wiersum is veroordeelde overvaller’

Eventuele zwakbegaafdheid zal volgens Ausma geen invloed te hebben op de strafmaat mocht Giërmo schuldig worden bevonden. “Hoe zwakbegaafd je ook bent, je mag nooit iemand doodschieten. Dus dat is ook nooit een excuus om een lagere straf op te leggen. Je moet met een wel heel goed verhaal komen om een lagere straf te krijgen.”

‘Samenvoeging beide zaken op later moment’

In november arresteerde de politie een neef van Ridouan Taghi, Anouar. Ook hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Wiersum. “Hij zou de moord hebben voorbereid”, legt strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma uit. “Dat kan bestaan uit regelen van mensen en auto’s maar ook in de gaten houden waar iemand op een bepaald moment is.”

Omdat hij later is aangehouden, volgt zijn pro-formazitting ook later. “Uiteindelijk verwacht ik wel dat beide zaken worden samengevoegd.”