main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 13 januari 2020 — 08:15

Einde groei horeca in zicht door personeelstekort en nieuwe regels: ‘Het wordt onnodig veel duurder’

Het einde van de groei van de horecasector is in zicht, zo blijkt uit cijfers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De verplichtingen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en het tekort aan personeel zetten de horecabranche onder druk, zo zegt de voorzitter van KHN Robert Willemsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In 2019 groeide de omzet in de horeca met 3,5 procent van ruim 22,7 miljard naar 23,5 miljard euro. De groei is daarmee flink omlaag gegaan ten opzichte van 2018, toen de groei 6,8 procent was.

“De marges staan onder druk doordat niet alleen de omzetgroei afvlakt, maar er ook een aantal belangrijke kostenstijgingen zijn gekomen”, zegt Willemsen.

Naast het personeelstekort is ook de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) “verschrikkelijk” voor de horecabranche, zo zegt Willemsen. “De WAB zorgt voor een sterke stijging in de kosten. We moeten flexkrachten meer gaan betalen, en die zijn voor ons onmisbaar. Het wordt onnodig veel duurder.”

Willemsen roept de politiek op om nog eens goed naar de wet en de effecten ervan te kijken. “Voor de horeca zal dit enkel negatief zijn, en niet leiden tot banen. Reparatie van die wet is noodzakelijk.”

‘Horeca is de dupe’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen ziet ook dat de WAB voor problemen zorgt. “De horeca is de dupe van deze nieuwe wet”, zegt Aartsen. “Op veel fronten brengt de wet goede punten, maar helaas voor de horeca gaat het knellen. Waar nodig moeten we de wet repareren.”

Ondanks de bezwaren, heeft VVD wel ingestemd met de wet. “Er zitten een aantal goede dingen in, zo kunnen mensen makkelijk ontslagen worden als ze een greep uit de kas doen en te laat op hun werk komen. Daar staat tegenover dat er dingen in de wet staan die minder fijn zijn. Het is aan de politiek om dit soort signalen op te pakken”, aldus Aartsen.

‘Dit kost banen’

Voor seizoenswerk is nu al een uitzondering gemaakt in de WAB. “Wij hebben ervoor gepleit om daar ook de horeca onder te laten vallen”, zegt Aartsen. “Dat is helaas niet gelukt. Als blijkt dat dit banen kost, dan moet je ook dit soort sectoren een uitzonderingspositie geven.”

“Deze wet is bedoeld om meer mensen een vaste baan te geven”, zegt Aartsen. “Als het resultaat van de wet is dat er meer zzp’ers worden ingehuurd in de horeca, dan schiet je jezelf in de voet.”

LEES OOK: Afhaalchinees steeds minder populair: aantal restaurants met 11 procent gedaald

Door: Tom Janssen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer

Rust keert terug bij boerenprotest, tractoren verlaten Den Haag

De meeste boeren in Den Haag houden hun protest voor gezien. Zij wilden naar het ministerie van Landbouw lopen, maar werden door de ME teruggedreven…

Lees meer