main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 13 januari 2020 — 08:15

Einde groei horeca in zicht door personeelstekort en nieuwe regels: ‘Het wordt onnodig veel duurder’

Het einde van de groei van de horecasector is in zicht, zo blijkt uit cijfers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De verplichtingen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en het tekort aan personeel zetten de horecabranche onder druk, zo zegt de voorzitter van KHN Robert Willemsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In 2019 groeide de omzet in de horeca met 3,5 procent van ruim 22,7 miljard naar 23,5 miljard euro. De groei is daarmee flink omlaag gegaan ten opzichte van 2018, toen de groei 6,8 procent was.

“De marges staan onder druk doordat niet alleen de omzetgroei afvlakt, maar er ook een aantal belangrijke kostenstijgingen zijn gekomen”, zegt Willemsen.

Naast het personeelstekort is ook de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) “verschrikkelijk” voor de horecabranche, zo zegt Willemsen. “De WAB zorgt voor een sterke stijging in de kosten. We moeten flexkrachten meer gaan betalen, en die zijn voor ons onmisbaar. Het wordt onnodig veel duurder.”

Willemsen roept de politiek op om nog eens goed naar de wet en de effecten ervan te kijken. “Voor de horeca zal dit enkel negatief zijn, en niet leiden tot banen. Reparatie van die wet is noodzakelijk.”

‘Horeca is de dupe’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen ziet ook dat de WAB voor problemen zorgt. “De horeca is de dupe van deze nieuwe wet”, zegt Aartsen. “Op veel fronten brengt de wet goede punten, maar helaas voor de horeca gaat het knellen. Waar nodig moeten we de wet repareren.”

Ondanks de bezwaren, heeft VVD wel ingestemd met de wet. “Er zitten een aantal goede dingen in, zo kunnen mensen makkelijk ontslagen worden als ze een greep uit de kas doen en te laat op hun werk komen. Daar staat tegenover dat er dingen in de wet staan die minder fijn zijn. Het is aan de politiek om dit soort signalen op te pakken”, aldus Aartsen.

‘Dit kost banen’

Voor seizoenswerk is nu al een uitzondering gemaakt in de WAB. “Wij hebben ervoor gepleit om daar ook de horeca onder te laten vallen”, zegt Aartsen. “Dat is helaas niet gelukt. Als blijkt dat dit banen kost, dan moet je ook dit soort sectoren een uitzonderingspositie geven.”

“Deze wet is bedoeld om meer mensen een vaste baan te geven”, zegt Aartsen. “Als het resultaat van de wet is dat er meer zzp’ers worden ingehuurd in de horeca, dan schiet je jezelf in de voet.”

LEES OOK: Afhaalchinees steeds minder populair: aantal restaurants met 11 procent gedaald

Door: Tom Janssen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Jan de Witte heeft een turbulent 2019 achter de rug. De muzikant verliet de Volendamse groep de 3J’s om zich te richten op een solocarrière. Onder de naam Blanko maakt hij muziek die niet in een hokje te stoppen is. Luister vanaf 00.00 uur naar ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2!

Vannacht om 0.00 uur

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Al 17 doden door coronavirus: KLM neemt nog geen maatregelen

Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is woensdag gestegen naar zeventien. In de centrale provincie Hubei…

Lees meer

Nikkie Tutorials op de bank bij Ellen DeGeneres: ‘Ik ben eindelijk vrij’

Nikkie de Jager, beter bekend als Nikkie Tutorials, heeft een paar heftige weken achter de rug. De YouTuber kwam vorige week uit de kast als…

Lees meer

Griepepidemie in Nederland blijft nog uit: ongebruikelijk voor tijd van het jaar

Na een fikse toename in de afgelopen twee weken, is het aantal mensen met griepachtige verschijnselen weer gedaald. Daardoor is er nog altijd geen griepepidemie…

Lees meer

Geen tabak meer te koop bij Kruidvat en Trekpleister

Bij geen enkele winkel van Kruidvat en Trekpleister zijn nog tabaksproducten te koop. De winkelketen heeft de verkoop van sigaren, sigaretten en andere rookwaren de…

Lees meer

Surinaamse president Bouterse verschijnt in militair uniform voor krijgsraad

De Surinaamse president Desi Bouterse is woensdag in militair uniform voor de krijgsraad verschenen. Bouterse onderstreepte daarmee zijn positie als opperbevelhebber van het Surinaamse leger,…

Lees meer

Consumentenvertrouwen verandert nauwelijks maar er wordt wel meer uitgegeven

De stemming onder consumenten verandert nauwelijks. Dat bleek woensdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen komt in januari uit…

Lees meer

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer