main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 13 januari 2020 — 08:15

Einde groei horeca in zicht door personeelstekort en nieuwe regels: ‘Het wordt onnodig veel duurder’

Het einde van de groei van de horecasector is in zicht, zo blijkt uit cijfers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De verplichtingen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en het tekort aan personeel zetten de horecabranche onder druk, zo zegt de voorzitter van KHN Robert Willemsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In 2019 groeide de omzet in de horeca met 3,5 procent van ruim 22,7 miljard naar 23,5 miljard euro. De groei is daarmee flink omlaag gegaan ten opzichte van 2018, toen de groei 6,8 procent was.

“De marges staan onder druk doordat niet alleen de omzetgroei afvlakt, maar er ook een aantal belangrijke kostenstijgingen zijn gekomen”, zegt Willemsen.

Naast het personeelstekort is ook de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) “verschrikkelijk” voor de horecabranche, zo zegt Willemsen. “De WAB zorgt voor een sterke stijging in de kosten. We moeten flexkrachten meer gaan betalen, en die zijn voor ons onmisbaar. Het wordt onnodig veel duurder.”

Willemsen roept de politiek op om nog eens goed naar de wet en de effecten ervan te kijken. “Voor de horeca zal dit enkel negatief zijn, en niet leiden tot banen. Reparatie van die wet is noodzakelijk.”

‘Horeca is de dupe’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen ziet ook dat de WAB voor problemen zorgt. “De horeca is de dupe van deze nieuwe wet”, zegt Aartsen. “Op veel fronten brengt de wet goede punten, maar helaas voor de horeca gaat het knellen. Waar nodig moeten we de wet repareren.”

Ondanks de bezwaren, heeft VVD wel ingestemd met de wet. “Er zitten een aantal goede dingen in, zo kunnen mensen makkelijk ontslagen worden als ze een greep uit de kas doen en te laat op hun werk komen. Daar staat tegenover dat er dingen in de wet staan die minder fijn zijn. Het is aan de politiek om dit soort signalen op te pakken”, aldus Aartsen.

‘Dit kost banen’

Voor seizoenswerk is nu al een uitzondering gemaakt in de WAB. “Wij hebben ervoor gepleit om daar ook de horeca onder te laten vallen”, zegt Aartsen. “Dat is helaas niet gelukt. Als blijkt dat dit banen kost, dan moet je ook dit soort sectoren een uitzonderingspositie geven.”

“Deze wet is bedoeld om meer mensen een vaste baan te geven”, zegt Aartsen. “Als het resultaat van de wet is dat er meer zzp’ers worden ingehuurd in de horeca, dan schiet je jezelf in de voet.”

LEES OOK: Afhaalchinees steeds minder populair: aantal restaurants met 11 procent gedaald

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier