‘Nederlandse militairen blijven in Irak, ondanks onrust na dood Soleimani’
Voorlopig blijven Nederlandse militairen in Irak, maar het Ministerie van Defensie houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Wel zijn de trainingen die de Nederlandse militairen daar uitvoeren stilgelegd, om hun veiligheid te waarborgen. De spanningen in het Midden-Oosten blijven oplopen, sinds de Amerikanen vorige week de Iraanse generaal Qassem Soleimani uitschakelden.
Duitsland heeft wel besloten een deel van de in Irak gevestigde militairen terug te halen en heeft een ander deel verplaatst richting Jordanië en Koeweit. Directeur politieke zaken HCSS (Haags Centrum voor Strategische Studies) Han ten Broeke zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 niet onder de indruk te zijn van de aangepaste strategie van ons buurland. “Dat doen militairen constant, alleen nu komt het in het nieuws door de onrust op dit moment.”
Dreiging IS
De dreiging van IS, dat nagenoeg was overmeesterd, steekt volgens Ten Broeke door de huidige situatie mogelijk weer de kop op. “Met het uitschakelen van Soleimani, krijgt IS weer een kans. Het militaire beleid van Europa en wellicht ook de Amerikanen, wordt nu deels stilgelegd. Toen Trump z’n troepen terugtrok eind vorig jaar, heeft IS ook weer speelruimte gekregen. Zo waren de Koerden bijvoorbeeld niet meer in staat om de gevangenissen met IS-strijders goed te bewaken.”
Volgens Ten Broeke zou een soortgelijke situatie nu opnieuw kunnen ontstaan. “Dit is natuurlijk een dramatisch besluit van Trump. De vraag is of de Amerikanen de strategie rond de uitschakeling van Soleimani goed hebben doordacht. Wat het antwoord van de Iraniërs gaat zijn, moet nog blijken. Het feit dat we er nu met z’n allen over praten, heeft al een effect. Dat zullen ze ook uitspelen.”
Kans op oorlog
De Nederlandse VN-gezant Jeanine Hennis noemt de kans op een oorlog na de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani “een reëel risico”. In een interview in het AD zegt de voormalige defensieminister dat “iedereen zijn best moet doen om het hoofd koel te houden”.
“Allerhande oorlogstaal helpt dan niet”, zegt Hennis, speciaal vertegenwoordiger van VN-secretaris-generaal António Guterres in Irak. Zij roept de diverse bevolkingsgroepen (Koerden, sjiieten en soennieten) op om de eenheid te bewaren. “Want als dat slecht wordt gemanaged, kan hier zo maar een burgeroorlog ontstaan. Ik hoop dat Irak de tijd wordt gegund om werk te maken van de broodnodige stabiliteit en eenheid.”
LEES OOK: ‘Nederland laat kans schieten om bewijs tegen IS-gangers te verzamelen’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
In Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meer