‘Nederlandse militairen blijven in Irak, ondanks onrust na dood Soleimani’
Voorlopig blijven Nederlandse militairen in Irak, maar het Ministerie van Defensie houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Wel zijn de trainingen die de Nederlandse militairen daar uitvoeren stilgelegd, om hun veiligheid te waarborgen. De spanningen in het Midden-Oosten blijven oplopen, sinds de Amerikanen vorige week de Iraanse generaal Qassem Soleimani uitschakelden.
Duitsland heeft wel besloten een deel van de in Irak gevestigde militairen terug te halen en heeft een ander deel verplaatst richting Jordanië en Koeweit. Directeur politieke zaken HCSS (Haags Centrum voor Strategische Studies) Han ten Broeke zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 niet onder de indruk te zijn van de aangepaste strategie van ons buurland. "Dat doen militairen constant, alleen nu komt het in het nieuws door de onrust op dit moment."
Dreiging IS
De dreiging van IS, dat nagenoeg was overmeesterd, steekt volgens Ten Broeke door de huidige situatie mogelijk weer de kop op. "Met het uitschakelen van Soleimani, krijgt IS weer een kans. Het militaire beleid van Europa en wellicht ook de Amerikanen, wordt nu deels stilgelegd. Toen Trump z'n troepen terugtrok eind vorig jaar, heeft IS ook weer speelruimte gekregen. Zo waren de Koerden bijvoorbeeld niet meer in staat om de gevangenissen met IS-strijders goed te bewaken."
Volgens Ten Broeke zou een soortgelijke situatie nu opnieuw kunnen ontstaan. "Dit is natuurlijk een dramatisch besluit van Trump. De vraag is of de Amerikanen de strategie rond de uitschakeling van Soleimani goed hebben doordacht. Wat het antwoord van de Iraniërs gaat zijn, moet nog blijken. Het feit dat we er nu met z'n allen over praten, heeft al een effect. Dat zullen ze ook uitspelen."
Kans op oorlog
De Nederlandse VN-gezant Jeanine Hennis noemt de kans op een oorlog na de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani "een reëel risico". In een interview in het ADzegt de voormalige defensieminister dat "iedereen zijn best moet doen om het hoofd koel te houden".
"Allerhande oorlogstaal helpt dan niet", zegt Hennis, speciaal vertegenwoordiger van VN-secretaris-generaal António Guterres in Irak. Zij roept de diverse bevolkingsgroepen (Koerden, sjiieten en soennieten) op om de eenheid te bewaren. "Want als dat slecht wordt gemanaged, kan hier zo maar een burgeroorlog ontstaan. Ik hoop dat Irak de tijd wordt gegund om werk te maken van de broodnodige stabiliteit en eenheid."
LEES OOK: ‘Nederland laat kans schieten om bewijs tegen IS-gangers te verzamelen’