main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 30 december 2019 — 10:45

Veel vertraging bij bouw asielzoekerscentra, bestaande azc’s raken overvol

De bouw of herinrichting van asielzoekerscentra (azc’s) laat met regelmaat maanden of jaren op zich wachten, schrijft NRC op basis van cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

De plannen rond azc’s lopen vooral vertraging op door procederende buren, problemen met het bestemmingsplan, verhoogde aanbestedingskosten en vervuilde bouwgrond.

Zo loopt de bouw van opvangcentra in Apeldoorn en Almere lange vertraging op door foute in het bestemmingsplan die gecorrigeerd moeten worden. In Amsterdam en Maastricht liep de bouw vertraging op door gedoe met de aannemer en onderhandelingen met de gemeente. In Delfzijl moet de bodem gesaneerd worden en in Burgum liggen omwoners dwars. In Goes en Azelo zijn azc’s gesloten.

Asielzoekerscentra zitten vol

De vertraging in het opzetten van azc’s zorgt voor grote problemen, want de huidige opvangcentra zitten vol. Dat is volgens de krant te verklaren door de hoge instroom van asielzoekers en lage uitstroom van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Ook het afhandelen van de asielaanvragen verloopt traag door personeelstekorten bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het COA heeft al een noodoproep gedaan, maar zonder succes. Toch is het orgaan hoopvol. Zo wordt er volgend jaar bekeken of er azc’s geopend kunnen worden in Echt, Weer, Schalkhaar en Oisterwijk.

In het nieuwe jaar zijn vijf- tot tienduizend extra slaapplekken nodig. Op dit moment worden 27.000 asielzoekers opgevangen.

LEES OOK: Overheid verwacht miljoenen meer te moeten betalen aan asielzoekers: ‘Onacceptabel’

Door: Redactie

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier