main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
26 december 2019 — 16:54

Verontwaardiging over tv-uitzending ‘Mensen met M’ met jihadbruid Laura H.

De kerstuitzending van het tv-programma ‘Mensen met M’ waarin Margriet van der Linden jihadbruid Laura H. interviewt zorgt voor veel boosheid. “Het blijft wonderlijk dat er zoveel sympathie en aandacht is voor IS’ers en daarbij nauwelijks een woord over hun gruweldaden”, zegt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz op Twitter.

Het interview van Van der Linden met Laura H. is gisterenavond uitgezonden op televisie op NPO 1. In het programma van omroep KRO-NCRV is H. aangekondigd als iemand die ”haar leven weer op de rails probeert te krijgen na een stormachtig bestaan”. Ze kwam in de uitzending niet volledig herkenbaar in beeld.

Gevangenisstraf minder dan jaar

De Zoetermeerse H. reisde naar het kalifaat van Islamitische Staat met haar man. In 2016 kwam ze terug naar Nederland met haar kinderen. Hier werd ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van iets minder dan een jaar vanwege het voorbereiden van terroristische misdrijven.

LEES OOK: Man Laura H. wilde aanslag plegen in Nederland

“Ik heb letterlijk vorig jaar hier op Twitter al voorspeld dat het IS-tuig in Nederlandse talkshows gaat verschijnen met jankverhalen. Alles voor de kijkcijfers en de ophef”, schrijft oorlogsjournalist Harald Doornbos op Twitter.

‘IS’ers podium om straatje schoon te vegen’

“Niemand is tegen een interview met IS’ers waarin harde vragen worden gesteld. Niemand is tegen een interview met een IS’er waarin hij of zij eerlijk uitlegt wat ze deden in Syrië”, vervolgt Doornbos. “Waar de ergernis over ontstaat is dit: IS’ers een podium geven om hun straatje schoon te vegen.”

PVV-Kamerlid Lilian Helder is boos over hoe het programma Laura H. neerzet, schrijft ze op Twitter. “Kalifaatmeisje? Zij was onderdeel van een terroristische organisatie met beulen die gruweldaden hebben begaan. En dan een interview met dat ’meisje’ bij een kerstboom? Of zijn die lichtjes voor al hun slachtoffers? Ziek dit.”

‘Jezidi-vrouwen echte slachtoffers’

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz verwijst in een bericht op Twitter naar een hoorzitting in de Tweede Kamer begin volgend jaar waarbij Jezidi-slachtoffers hun verhaal mogen doen in de Tweede Kamer. “De echte slachtoffers dus.”

WNL sluit het jaar af met vier avondvullende interviews. Ook Yezidivrouw Dalal Ghanim blikt terug op haar jaar en kijkt vooruit naar het nieuwe jaar in Van Oud Naar Nieuw op NPO Radio 1 op zaterdagavond 28 december.

Door: Redactie

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier