main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
24 december 2019 — 15:28

BN’er-hacker veroordeeld tot 2 jaar cel: ‘Het begon met ongezonde nieuwsgierigheid’

De hacker die 55 iCloud-accounts hackte of pogingen daartoe deed, heeft van de rechtbank in Haarlem twee jaar cel opgelegd gekregen waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De 35-jarige Van der K. uit Almere is schuldig bevonden aan het langdurig op grote schaal binnendringen van iCloud-accounts van vrouwen en het downloaden van grote hoeveelheden beeldmateriaal voor eigen gebruik.

De bal kwam aan het rollen toen naaktfoto’s en seksueel getinte video’s uit het privéarchief van vlogger en tv-persoonlijkheid Laura Ponticorvo op een publieke internetsite verschenen. Uitgebreid onderzoek van het cybercrime-team van de politie leidde naar de het zogenoemde ip-adres van Van der K., dat hij, naar eigen zeggen, uit “onkunde” niet had afgeschermd.

30.000 beelden

De hack van Ponticorvo bleek pas het puntje van de ijsberg, want met hetzelfde ip-adres werden vermoedelijk honderden pogingen tot het hacken van iCloud-accounts gedaan. 55 hacks of pogingen daartoe werden door de rechtbank daadwerkelijk bewezen geacht. Het gaat grotendeels om vrouwen die bekend zijn van televisie, sport of om ex-collega’s of bekenden uit de familie van de Almeerder.

In december 2017 zijn bij een doorzoeking in de woning en de werkplek van Van der K. gegevensdragers in beslag genomen. Hierop is software aangetroffen waarmee wachtwoorden van accounts konden worden gekraakt en gegevens uit een iCloud-account konden worden gedownload. Ook werden ruim 30.000 privébeelden van de gehackte vrouwen op zijn hardware gevonden.

De rechtbank vindt niet bewezen dat verdachte zelf het beeldmateriaal van Ponticorvo op internet heeft geplaatst, of daarin een aandeel heeft gehad, hoewel hij het wel aan derden heeft verstrekt.

VVD Almere

De zaak van Van der K. kreeg veel aandacht vanwege het publieke karakter van de hacks en het gegeven dat hij – vlak voor zijn arrestatie – lid was geworden van de lokale VVD-partij in Almere. Hoewel Van der K. een zetel wist te behalen, werd hij een maand na zijn winst (april 2018) geroyeerd door de partij.

Alle media-aandacht voor de zaak was voor de rechtbank geen reden tot strafvermindering, omdat Van der K. wist dat hij een publiek domein betrad met zijn misdaden. Ook zei de rechter dat de slachtoffers evengoed in negatieve zin nogal wat media-aandacht hebben gehad.

“Ongezonde vorm van nieuwsgierigheid”

Volgens Van der K. begon zijn interesse in het hacken van iCloud-accounts met een “ongezonde vorm van nieuwsgierigheid”. Hij besloot privémateriaal te bekijken van eerder gehackte beroemdheden, maar wilde naar eigen zeggen meer zien. Hij nam daarop deel aan internetfora waarbij seksueel getint materiaal werd bekeken en uitgewisseld. Om te kunnen blijven deelnemen werd van hem verwacht dat hij zelf ook nieuw materiaal aanleverde. In het begin was dat vrijwillig, later zou hij daartoe gedwongen zijn. Het dwangscenario werd door de rechtbank echter op geen enkele manier bewezen verklaard.

Naast een gevangenisstraf, moet Van der K. een schadevergoeding van 6.000 euro betalen. Het grootste gedeelte daarvan betreft vergoeding voor de immateriële schade.

LEES OOK: Drie jaar cel geëist tegen hacker die naaktbeelden BN’ers stal

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer