main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
3 december 2019 — 18:56

Drie jaar cel geëist tegen hacker die naaktbeelden BN’ers stal

De officier van justitie heeft dinsdag drie jaar gevangenisstraf geëist tegen ‘cloudhacker’ Mitchell van der K. uit Almere. Volgens de aanklager is hij op het internet jarenlang “willens en wetens, veelvuldig en op ongekende schaal” op zoek geweest naar gevoelig materiaal in privéaccounts om mensen te beschadigen. “En dat is materiaal waar je met je fikken afblijft.”

Van der K. (35), voormalig lokaal VVD-politicus, werd in februari 2018 opgepakt. Dat was bijna een jaar nadat de politie een onderzoek was gestart vanwege pogingen in te breken op een iCloud-account.

Bij een huiszoeking eind 2017 werden op zijn computers en andere gegevensdragers talloze seksueel getinte foto’s en video’s gevonden, gestolen uit gehackte iCloud-, chat- en e-mailaccounts. Een deel daarvan had toen al zijn weg gevonden naar het internet.

Veel BN’ers gehackt

Veel van zijn slachtoffers waren bekende Nederlanders. Onder hen waren vlogster Laura Ponticorvo en oud-hockeyinternational Fatima Moreira de Melo. De impact van de digitale inbraken en de latere verspreiding van het privémateriaal is “gigantisch” geweest, zei de aanklager. “Slachtoffers voelden zich vies, bedreigd en digitaal aangerand.”

Het verhaal van Van der K. zelf dat hij door onbekenden onder druk werd gezet om in te breken in accounts, verwees de officier van justitie naar het rijk der fabelen. Hij noemde het “gebouwd op drijfzand, onnavolgbaar, onaannemelijk en aantoonbaar onjuist”. Volgens hem is er “niets wat er op wijst en niets wat het onderbouwt”.

Schadeclaims van tienduizenden euro’s

Volgens justitie drong Van der K. verspreid over een periode van enkele jaren 236 iCloud-accounts binnen om daar foto’s en video’s te pikken. Daarnaast ondernam hij talloze pogingen andere accounts te kraken. Slachtoffers hebben voor tienduizenden euro’s schadeclaims tegen hem ingediend, volgens justitie allemaal toewijsbaar.

Van der K. betuigde uitvoerig spijt. Woensdag voert zijn verdediging het woord. De uitspraak is 24 december.

LEES OOK: Proces hacker die naaktbeelden BN’ers stal begonnen

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt. Kijk dinsdag 25 mei naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:20 op
‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Rechercheur slaat alarm wanneer hij telkens dezelfde jonge zakkenrollers tegenkomt

In 2014 slaat rechercheur Dennis van Someren alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen bleken aangestuurd…

Lees meer

Knops adopteerde een graf van J. Ball, die stierf bij bevrijding

Op zondagmorgen, 7 december 1941, wordt Amerika het grootste militaire conflict uit de geschiedenis ingezogen. In de documentaire ‘Some Will Never Return‘ wordt het verhaal…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag. Het Landelijk…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier