Stikstof domineerde het politieke jaar 2019: ‘Splijtzwam in de coalitie’
De crisis rond stikstof domineerde voor een aanzienlijk deel het politieke jaar 2019, maar heeft nog geen consequenties gehad voor het voorbestaan van het kabinet. Toch is dit dossier met de feestdagen in het vooruitzicht nog allesbehalve achterwege, zegt politiek journalist Frank van Leeuwen in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.
Met de komst van de stikstofproblemen en de maatregelen die moesten volgen om die op te lossen, brak een spannende tijd aan voor de regeringspartijen in Rutte-III. "Dit is een splijtzwam in de coalitie geweest", doelt Van Leeuwen op de stikstofproblematiek. "Je zag heel duidelijk verschillen tussen D66 met het halveren van de veestapel en het CDA, dat daar absoluut weinig van wilde weten."
'Niet klaar met stikstof'
Van Leeuwen verwacht dat stikstof ook in het nieuwe politieke jaar 2020 een veelvoorkomend onderwerp zal zijn. "Daar zijn we voorlopig nog niet klaar mee. Het volgende advies van de commissie-Remkes komt nog, er moeten nog heel veel maatregelen voor de lange termijn worden genomen, dus ik denk dat stikstof nog niet uit de kranten verdwijnt."
LEES OOK: Spoedwet stikstof krijgt meerderheid in Eerste Kamer
CDA-Kamerlid Wytske Postma denkt ook dat stikstof de politieke agenda zal blijven beheersen, maar dat dat geen gevolgen heeft voor de regeringscoalitie. "We zijn het over stikstof allemaal eens dat er een oplossing moet komen. Het zit 'm alleen in hoe je dat gaat doen. Maar daar komen we wel uit", zegt zij in WNL Op Zaterdag.
Kabinetscrisis
Ondanks de verschillende gedachten van de vier coalitiepartijen over de aanpak van de stikstofcrisis heeft dat niet tot een kabinetscrisis geleid. En dat is niet zo gek, vindt Van Leeuwen. "Dit was iets waarbij iedereen het gevoel had: daar moeten we iets aan doen. Daardoor is het minder een politieke speelbal dan eerdere dossiers."