Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Richtlijnen persoonsbeveiliging aangepast: ‘gewone’ burgers de dupe

Redactie

Sinds de moord op advocaat Derk Wiersum krijgen veel betrokkenen bij het liquidatieproces Marengo, tegen onder meer Ridouan Taghi, persoonsbeveiliging. Dit geeft zo'n druk op beveiligers dat de overheid de richtlijnen voor het beveiligen van bedreigde personen aangrijpend heeft veranderd. Dit schrijft De Volkskrant.

Alleen functionarissen die voor de democratische rechtsorde en persvrijheid van belang zijn kunnen nog persoonsbeveiliging krijgen. Bij het zogeheten 'Stelsel Bewaken en Beveiligen' wordt alleen nog gezorgd dat bewindsleden, Kamerleden, rechters, officieren, advocaten en journalisten 'ongestoord kunnen functioneren'.

Persoonsbeveiliging bij ernstige bedreigingen

Alleen zij krijgen bij ernstige bedreigingen persoonsbeveiliging of beveiligers die hen onder meer begeleiden in gepantserde voertuigen. Gewone burgers moeten bij dreiging zelf persoonsbeveiliging regelen. Voor familie van kroongetuigen maken de beveiligers van de overheid wel een uitzondering.

"Volgens mij is de beveiliging van de officieren en advocaten ook helemaal niet voldoende op dit moment", zegt Marieke Smits, politiek journalist van WNL in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Zo is de advocaat van de kroongetuige Nabil B. gestopt omdat hij zegt niet voldoende beveiliging te krijgen."

LEES OOK: Justitie praat nog over veiligheid nieuwe advocaat kroongetuige


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau