main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ter illustratie.
11 december 2019 — 14:00

Rechters in opstand tegen verplichte celstraf na geweld tegen hulpverleners

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil dat mensen die hulpverleners belagen standaard een celstraf krijgen. Maar de Raad voor de rechtspraak roept de bewindsman op om af te zien van dit wetsvoorstel.

In de nieuwe wet wil Grapperhaus het voor rechters onmogelijk maken om mensen die hulpverleners hebben mishandeld slechts een taakstraf op te leggen. Een taakstraf moet volgens de minister alleen nog opgelegd kunnen worden in combinatie met een celstraf.

Onlangs bleek uit onderzoek van I&O Research dat het gros van de Nederlanders (95 procent) voorstander is van zwaardere straffen bij geweld tegen politie of hulpverleners.

De Raad voor de rechtspraak zegt te begrijpen dat er vanuit de samenleving de roep is om geweld tegen hulpverleners strenger te straffen, maar stelt dat rechters daar op dit moment zelf ook al aandacht genoeg voor hebben.

LEES OOK: 95% Nederlanders: geweld tegen hulpverleners tijdens jaarwisseling harder aanpakken

“Het wetsvoorstel belemmert de rechter in zijn mogelijkheden om rekening te houden met bijzondere omstandigheden. De Raad vindt dat erop vertrouwd mag worden dat de rechter, rekening houdend met alle omstandigheden, binnen zijn mogelijkheden per geval zorgvuldig straft. Dit wetsvoorstel spreekt dat vertrouwen niet uit.”

‘Geen celstraf voor dronken duw’

In de huidige wet is het volgens de Raad ook al mogelijk om een celstraf op te leggen aan iemand die een hulpverlener heeft aangevallen. “Maar de ene mishandeling is de andere niet”, zeggen zij. Voor bijvoorbeeld een kleine duw tegen een ambulancebroeder kan in hun ogen ook een taakstraf volstaan en niet meteen een celstraf.

“Stel dat iemand tijdens het uitgaan beschonken een agent duwt. Als diegene dan altijd toch kort de gevangenis in moet, verliest hij misschien wel zijn baan, of relatie. Een werkstraf is dan meer op zijn plaats. Dat is echt een straf en de gevolgen hebben de juiste proportie”, zegt strafrechter Michiel de Ridder.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer