Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Aantal pinautomaten neemt al jaren af, ondanks behoefte ouderen en pubers

Redactie

Het aantal pinautomaten neemt al jaren af, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Eind september kon op bijna 8000 locaties geld worden gepind, inclusief zo’n 1300 bankkantoren. Vijf jaar geleden waren het er nog bijna 11.000. Daarbij komt dat ABN AMRO besloot vorige week 470 pinautomaten op te heffen vanwege de vele plofkraken.

Contant betalen in zijn algemeenheid is al jaren op zijn retour. In 2015 betaalden Nederlanders voor het eerst vaker met de pinpas dan met contanten. Sindsdien is het verschil alleen maar groter geworden. Vorig jaar werd 4,3 miljoen keer met de pinpas betaald en 2,5 miljard keer met contant geld.

Het is al langer zo dat met de pinpas grotere bedragen worden betaald. Vorig jaar betaalden Nederlanders aan de kassa 108 miljard euro met de pinpas, ruim drie keer meer dan ze contant betaalden.

Pubers en ouderen

Vooral pubers en ouderen vanaf 65 jaar betalen nog veel met euromunten en biljetten. Zij doen dat in ongeveer de helft van de gevallen. Jongvolwassenen van onder de 35 doen dit ongeveer een kwart van de keren. Laagopgeleiden betalen het meest met cash en hoogopgeleiden het minst. Maar bij al deze groepen wint pinnen aan populariteit.

Toch is de pinautomaat voor veel ouderen nog erg belangrijk voor het doen van hun aankopen. Ruim een miljoen ouderen betaalt het liefste met contant geld, blijkt uit onderzoek van ouderenbond ANBO. “Op het moment dat deze pinautomaten sluiten, kunnen veel van deze mensen geen geld meer halen”, legt ANBO-directeur Liane den Haan uit. “Sommige mensen kunnen niet eens digitaal bankieren of pinnen. Sommigen willen dat ook niet."

LEES OOK: Sluiten pinautomaten treft ouderen die niet kunnen internetbankieren

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau