main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 december 2019 — 10:52

Sluiten pinautomaten treft ouderen die niet kunnen internetbankieren: ‘Ze kunnen hierdoor in de problemen komen’

Meer dan tien procent van de ouderen in Nederland kan niet internetbankieren, blijkt onderzoek van ouderenbond ANBO onder bijna tienduizend ouderen. Contant geld is van cruciaal belang voor deze ouderen, terwijl het steeds moeilijker voor ze wordt gemaakt doordat banken pinautomaten en servicebalies massaal sluiten. PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema stelt in Goedemorgen Nederland dat vooral ouderen onder deze maatregelen te lijden hebben. “Je maakt het allemaal zo moeilijk voor ze.”

Ruim een miljoen ouderen betaalt het liefste met contant geld, blijkt uit onderzoek van ouderenbond ANBO. “Op het moment dat deze pinautomaten sluiten, kunnen veel van deze mensen geen geld meer halen”, legt ANBO-directeur Liane den Haan uit. “Sommige mensen kunnen niet eens digitaal bankieren of pinnen. Sommigen willen dat ook niet.”

Ook het weghalen van servicepunten van banken gaat volgens Den Haan tot grote problemen leiden. “Mensen die in een dorp wonen waar een servicepunt verdwijnt, weten vaak niet hoe ze hun bankzaken kunnen regelen. Je kan je voorstellen dat als er geen mobiele servicepunten in de wijk worden ingezet of geen bankcoaches die bij deze mensen thuiskomen, ze hierdoor zelfs in de schuldverlening terecht kunnen komen.”

‘Alles in het dorp verdwijnt’

Ook PVV-Kamerlid Fleur Agema krijgt regelmatig berichten van kinderen van tachtigplussers die aan de bel trekken omdat alle voorzieningen in de dorpen van hun ouders verdwijnen. “Eerst verdween het verzorgingshuis. De aanleunwoning was ook al weg en nu zijn ook de postkantoren en de geldautomaten in de ban.”

Hoewel overal pinautomaten sluiten, is er binnen een straal van vijf kilometer altijd wel eentje te vinden in Nederland. “Maar ouderen zijn minder mobiel”, merkt Agema. “Die kan je niet zomaar vijf kilometer naar het volgende dorp laten gaan om te gaan pinnen. Dan moeten ze het bijvoorbeeld aan hun kinderen vragen en daarmee maak je het alleen maar moeilijker voor ze.”

‘Omgekeerde wereld’

Vanwege plof- en ramkraken worden er veel pinautomaten gesloten in het land. Ouderen moeten hierdoor bijna wel hun bankzaken online gaan regelen. Uit het onderzoek van de ANBO blijkt echter dat veel ouderen zich niet veilig voelen als ze online bankieren. Ze betalen ook liever met contant geld omdat ze dan een beter overzicht hebben met wat ze uitgeven.

Volgens Agema is het vreemd dat de ‘oplossing’ van de banken is om de pinautomaten maar weg te halen. “Zo pak je de oorzaak niet aan. Dit is de omgekeerde wereld.”

‘Steeds minder voorzieningen’

Agema pleit voor meer voorzieningen in verzorgingstehuizen zoals pinautomaten en postpunten. Ze voorspelt dat het probleem alleen maar groter zal worden. “Het aantal 75-plussers verdubbelt de komende twintig jaar. Het voorzieningenniveau wordt steeds minder. Dat moet veranderen. Ik ben al dertien jaar zorgwoordvoerder en het is vechten tegen de bierkaai. De effecten van al deze bezuinigingen zijn heel omvangrijk.”

LEES OOK: Merendeel geldautomaten ABN AMRO tijdelijk gesloten vanwege plofkraken

Door: Bert van Doorn

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier