main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 december 2019 — 10:52

Sluiten pinautomaten treft ouderen die niet kunnen internetbankieren: ‘Ze kunnen hierdoor in de problemen komen’

Meer dan tien procent van de ouderen in Nederland kan niet internetbankieren, blijkt onderzoek van ouderenbond ANBO onder bijna tienduizend ouderen. Contant geld is van cruciaal belang voor deze ouderen, terwijl het steeds moeilijker voor ze wordt gemaakt doordat banken pinautomaten en servicebalies massaal sluiten. PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema stelt in Goedemorgen Nederland dat vooral ouderen onder deze maatregelen te lijden hebben. “Je maakt het allemaal zo moeilijk voor ze.”

Ruim een miljoen ouderen betaalt het liefste met contant geld, blijkt uit onderzoek van ouderenbond ANBO. “Op het moment dat deze pinautomaten sluiten, kunnen veel van deze mensen geen geld meer halen”, legt ANBO-directeur Liane den Haan uit. “Sommige mensen kunnen niet eens digitaal bankieren of pinnen. Sommigen willen dat ook niet.”

Ook het weghalen van servicepunten van banken gaat volgens Den Haan tot grote problemen leiden. “Mensen die in een dorp wonen waar een servicepunt verdwijnt, weten vaak niet hoe ze hun bankzaken kunnen regelen. Je kan je voorstellen dat als er geen mobiele servicepunten in de wijk worden ingezet of geen bankcoaches die bij deze mensen thuiskomen, ze hierdoor zelfs in de schuldverlening terecht kunnen komen.”

‘Alles in het dorp verdwijnt’

Ook PVV-Kamerlid Fleur Agema krijgt regelmatig berichten van kinderen van tachtigplussers die aan de bel trekken omdat alle voorzieningen in de dorpen van hun ouders verdwijnen. “Eerst verdween het verzorgingshuis. De aanleunwoning was ook al weg en nu zijn ook de postkantoren en de geldautomaten in de ban.”

Hoewel overal pinautomaten sluiten, is er binnen een straal van vijf kilometer altijd wel eentje te vinden in Nederland. “Maar ouderen zijn minder mobiel”, merkt Agema. “Die kan je niet zomaar vijf kilometer naar het volgende dorp laten gaan om te gaan pinnen. Dan moeten ze het bijvoorbeeld aan hun kinderen vragen en daarmee maak je het alleen maar moeilijker voor ze.”

‘Omgekeerde wereld’

Vanwege plof- en ramkraken worden er veel pinautomaten gesloten in het land. Ouderen moeten hierdoor bijna wel hun bankzaken online gaan regelen. Uit het onderzoek van de ANBO blijkt echter dat veel ouderen zich niet veilig voelen als ze online bankieren. Ze betalen ook liever met contant geld omdat ze dan een beter overzicht hebben met wat ze uitgeven.

Volgens Agema is het vreemd dat de ‘oplossing’ van de banken is om de pinautomaten maar weg te halen. “Zo pak je de oorzaak niet aan. Dit is de omgekeerde wereld.”

‘Steeds minder voorzieningen’

Agema pleit voor meer voorzieningen in verzorgingstehuizen zoals pinautomaten en postpunten. Ze voorspelt dat het probleem alleen maar groter zal worden. “Het aantal 75-plussers verdubbelt de komende twintig jaar. Het voorzieningenniveau wordt steeds minder. Dat moet veranderen. Ik ben al dertien jaar zorgwoordvoerder en het is vechten tegen de bierkaai. De effecten van al deze bezuinigingen zijn heel omvangrijk.”

LEES OOK: Merendeel geldautomaten ABN AMRO tijdelijk gesloten vanwege plofkraken

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in