main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 december 2019 — 13:22

Forse kritiek na wegzetten Eva Vlaardingerbroek als ‘gestileerde gezicht van radicaal rechts’

“Het is een bizar stuk”, zegt mediadeskundige Mark Koster in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over het artikel in De Volkskrant waarbij rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek wordt geportretteerd als ‘het gestileerde gezicht van radicaal rechts’. Het zorgde afgelopen weekend voor heftige reacties. Vlaardingerbroek voelt zich gedemoniseerd en noemt het een valstrik.

Vooral op de link die in het artikel gelegd wordt met het uiterlijk van Vlaardingerbroek kwam kritiek op social media. “Je mag mensen niet beoordelen op hun uiterlijk, maar daar beginnen ze in het artikel wel mee. Ze hebben het seksistische kaartje gevonden”, vertelt Koster.

‘Vrouwelijke gezicht radicaal rechts is knap, jong en blond’

In het bewuste artikel analyseren verschillende onderzoekers de speech van Vlaardingerbroek op het partijcongres van Forum voor Democratie. Ze heeft kritiek op het hedendaagse feminisme. “De westerse man is de aartsvijand, maar de massa-immigratie van honderdduizenden alleenstaanden mannen uit een zeer patriarchale samenleving is voor de feministen geen enkel probleem”, zei ze toen. “En dat terwijl in het multiculturele paradijs Zweden inmiddels een derde van de jonge vrouwen te maken krijgt met seksuele intimidatie. Dit zou tot nadenken moeten stemmen.”

In het artikel staat dat Vlaardingerbroek ‘het vrouwelijke gezicht van radicaal rechts knap, jong en blond is en het hedendaags feminisme beschouwt als een groot gevaar voor de westerse beschaving‘. De hoofdredacteur van De Volkskrant zegt tegen onze redactie nog steeds achter de inhoud van het artikel te staan.

‘Knappe dame die zich afzet tegen feministen’

“Ze is een knappe dame die zich afzet tegen de feministen”, zegt Koster bij Goedemorgen Nederland. “De Volkskrant heeft haar en wat andere dames geduid als de voorhoede van de rechts-radicale gemeenschap. Deze Eva werd een beetje in het hoekje van Eva Braun geduwd. Ze had kritiek op de feministen, maar ze ageert er tegen dat ze in de voorhoede van een enge club zit. Iedereen op Twitter was woedend. En terecht. Ook uit linkse hoek kreeg ze bijval omdat het framing was.”

“De journalist was er op uit om haar en ook anderen van dit soort dames die dit soort meningen hebben, in een hoekje te duwen van dienstmaagden van radicaal rechts. Dan ga je over de schreef. De Volkskrant stelt nu vast dat zij vindt dat de hele wereld blank en netjes moet zijn. Ze hebben het over de omvolkingstheorie, wat een eufemisme voor is dat ze een racist zou zijn. Dat is ze niet. Het is kwalijk dat dat gedaan wordt.”

‘Neem haar boodschap serieus’

Koster krijgt bijval van Tanya Hoogwerf, raadslid van Leefbaar Rotterdam. “Het is onvoorstelbaar dat ze zeggen dat ze alleen maar naar voren wordt geschoven omdat ze jong en mooi is”, zegt Hoogwerf bij Goedemorgen Nederland. “Neem haar boodschap serieus. Het is een gestudeerde jonge vrouw met een mening. Dat is de enige manier waarop je haar hoort te benaderen.”

LEES OOK: ‘Jesse Klaver noemt Rutte radicaal-rechts’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer