main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 december 2019 — 13:22

Forse kritiek na wegzetten Eva Vlaardingerbroek als ‘gestileerde gezicht van radicaal rechts’

“Het is een bizar stuk”, zegt mediadeskundige Mark Koster in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over het artikel in De Volkskrant waarbij rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek wordt geportretteerd als ‘het gestileerde gezicht van radicaal rechts’. Het zorgde afgelopen weekend voor heftige reacties. Vlaardingerbroek voelt zich gedemoniseerd en noemt het een valstrik.

Vooral op de link die in het artikel gelegd wordt met het uiterlijk van Vlaardingerbroek kwam kritiek op social media. “Je mag mensen niet beoordelen op hun uiterlijk, maar daar beginnen ze in het artikel wel mee. Ze hebben het seksistische kaartje gevonden”, vertelt Koster.

‘Vrouwelijke gezicht radicaal rechts is knap, jong en blond’

In het bewuste artikel analyseren verschillende onderzoekers de speech van Vlaardingerbroek op het partijcongres van Forum voor Democratie. Ze heeft kritiek op het hedendaagse feminisme. “De westerse man is de aartsvijand, maar de massa-immigratie van honderdduizenden alleenstaanden mannen uit een zeer patriarchale samenleving is voor de feministen geen enkel probleem”, zei ze toen. “En dat terwijl in het multiculturele paradijs Zweden inmiddels een derde van de jonge vrouwen te maken krijgt met seksuele intimidatie. Dit zou tot nadenken moeten stemmen.”

In het artikel staat dat Vlaardingerbroek ‘het vrouwelijke gezicht van radicaal rechts knap, jong en blond is en het hedendaags feminisme beschouwt als een groot gevaar voor de westerse beschaving‘. De hoofdredacteur van De Volkskrant zegt tegen onze redactie nog steeds achter de inhoud van het artikel te staan.

‘Knappe dame die zich afzet tegen feministen’

“Ze is een knappe dame die zich afzet tegen de feministen”, zegt Koster bij Goedemorgen Nederland. “De Volkskrant heeft haar en wat andere dames geduid als de voorhoede van de rechts-radicale gemeenschap. Deze Eva werd een beetje in het hoekje van Eva Braun geduwd. Ze had kritiek op de feministen, maar ze ageert er tegen dat ze in de voorhoede van een enge club zit. Iedereen op Twitter was woedend. En terecht. Ook uit linkse hoek kreeg ze bijval omdat het framing was.”

“De journalist was er op uit om haar en ook anderen van dit soort dames die dit soort meningen hebben, in een hoekje te duwen van dienstmaagden van radicaal rechts. Dan ga je over de schreef. De Volkskrant stelt nu vast dat zij vindt dat de hele wereld blank en netjes moet zijn. Ze hebben het over de omvolkingstheorie, wat een eufemisme voor is dat ze een racist zou zijn. Dat is ze niet. Het is kwalijk dat dat gedaan wordt.”

‘Neem haar boodschap serieus’

Koster krijgt bijval van Tanya Hoogwerf, raadslid van Leefbaar Rotterdam. “Het is onvoorstelbaar dat ze zeggen dat ze alleen maar naar voren wordt geschoven omdat ze jong en mooi is”, zegt Hoogwerf bij Goedemorgen Nederland. “Neem haar boodschap serieus. Het is een gestudeerde jonge vrouw met een mening. Dat is de enige manier waarop je haar hoort te benaderen.”

LEES OOK: ‘Jesse Klaver noemt Rutte radicaal-rechts’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer