main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 december 2019 — 13:22

Forse kritiek na wegzetten Eva Vlaardingerbroek als ‘gestileerde gezicht van radicaal rechts’

“Het is een bizar stuk”, zegt mediadeskundige Mark Koster in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over het artikel in De Volkskrant waarbij rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek wordt geportretteerd als ‘het gestileerde gezicht van radicaal rechts’. Het zorgde afgelopen weekend voor heftige reacties. Vlaardingerbroek voelt zich gedemoniseerd en noemt het een valstrik.

Vooral op de link die in het artikel gelegd wordt met het uiterlijk van Vlaardingerbroek kwam kritiek op social media. “Je mag mensen niet beoordelen op hun uiterlijk, maar daar beginnen ze in het artikel wel mee. Ze hebben het seksistische kaartje gevonden”, vertelt Koster.

‘Vrouwelijke gezicht radicaal rechts is knap, jong en blond’

In het bewuste artikel analyseren verschillende onderzoekers de speech van Vlaardingerbroek op het partijcongres van Forum voor Democratie. Ze heeft kritiek op het hedendaagse feminisme. “De westerse man is de aartsvijand, maar de massa-immigratie van honderdduizenden alleenstaanden mannen uit een zeer patriarchale samenleving is voor de feministen geen enkel probleem”, zei ze toen. “En dat terwijl in het multiculturele paradijs Zweden inmiddels een derde van de jonge vrouwen te maken krijgt met seksuele intimidatie. Dit zou tot nadenken moeten stemmen.”

In het artikel staat dat Vlaardingerbroek ‘het vrouwelijke gezicht van radicaal rechts knap, jong en blond is en het hedendaags feminisme beschouwt als een groot gevaar voor de westerse beschaving‘. De hoofdredacteur van De Volkskrant zegt tegen onze redactie nog steeds achter de inhoud van het artikel te staan.

‘Knappe dame die zich afzet tegen feministen’

“Ze is een knappe dame die zich afzet tegen de feministen”, zegt Koster bij Goedemorgen Nederland. “De Volkskrant heeft haar en wat andere dames geduid als de voorhoede van de rechts-radicale gemeenschap. Deze Eva werd een beetje in het hoekje van Eva Braun geduwd. Ze had kritiek op de feministen, maar ze ageert er tegen dat ze in de voorhoede van een enge club zit. Iedereen op Twitter was woedend. En terecht. Ook uit linkse hoek kreeg ze bijval omdat het framing was.”

“De journalist was er op uit om haar en ook anderen van dit soort dames die dit soort meningen hebben, in een hoekje te duwen van dienstmaagden van radicaal rechts. Dan ga je over de schreef. De Volkskrant stelt nu vast dat zij vindt dat de hele wereld blank en netjes moet zijn. Ze hebben het over de omvolkingstheorie, wat een eufemisme voor is dat ze een racist zou zijn. Dat is ze niet. Het is kwalijk dat dat gedaan wordt.”

‘Neem haar boodschap serieus’

Koster krijgt bijval van Tanya Hoogwerf, raadslid van Leefbaar Rotterdam. “Het is onvoorstelbaar dat ze zeggen dat ze alleen maar naar voren wordt geschoven omdat ze jong en mooi is”, zegt Hoogwerf bij Goedemorgen Nederland. “Neem haar boodschap serieus. Het is een gestudeerde jonge vrouw met een mening. Dat is de enige manier waarop je haar hoort te benaderen.”

LEES OOK: ‘Jesse Klaver noemt Rutte radicaal-rechts’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Maandagavond 20.30
BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer