main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 december 2019 — 09:42

Aantal doden door valpartijen in 10 jaar tijd verdubbeld

Het aantal Nederlanders dat overlijdt door een val is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2018 overleden dagelijks gemiddeld 13 mensen door een val. Tien jaar eerder waren dat er nog 6.

Vooral ouderen overlijden door een val: ruim driekwart van de overledenen was 80 jaar of ouder. “We worden steeds ouder en daardoor ook steeds kwetsbaarder”, zegt fysiotherapeut Marjolein Kuijt in Goedemorgen Nederland. Zij geeft valpreventietrainingen. “Mensen moeten steeds langer in de thuissituatie blijven wonen omdat het lastiger is om in een verpleeghuis te komen. Mensen die thuis wonen hebben een steeds complexere zorgvraag, en zijn daardoor kwetsbaar. Die vallen dus sneller.”

Tips

Kuijt heeft een aantal tips op minder snel te vallen. “Kijk naar je schoenen, die moeten goed zijn. Laat je ogen één keer per jaar controleren. Bespreek met de arts of apotheek je medicijnen. En ook beweging is heel belangrijk.”

Wie ondanks deze tips toch onzeker over het risico om te vallen, raadt Kuijt aan om een fysiotherapeut of ergotherapeut op te zoeken. “Zoek iemand die werkt met valpreventie, en laat die door middel van een gesprek kijken welke risicofactoren verhoogd zijn.”

‘Hoeveel keer per dag moet je vallen?’

Hoofdredacteur van Libelle Hilmar Mulder herkent het toenemende risico op valpartijen van haar eigen vader. “Ouderen moeten steeds langer thuis wonen. Dan vraag je aan de thuiszorg: ‘Hoeveel keer per dag moet hij vallen voordat jullie opschalen?’ Dat is heel pijnlijk.”

Mulder erkent het belang van valpreventie. “Het is belangrijk om ouderen er bewust van te maken dat het gevaar in een klein hoekje loert. Vooral je bovenbenen moeten sterk blijven.”

Luister ook naar de podcast van Stand van Nederland over de toenemende zorgkosten in onze laatste levensjaren.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer

Pechtold over miljardenkosten renovatie Binnenhof: ‘Hadden vooraf grondigere inschatting kunnen maken’

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag loopt veel hoger in de kosten dan eerder berekend: 2 miljard euro. Dit maakte demissionair minister Hugo…

Lees meer

Woensdagmiddag code geel om onweer, hagel en wind

Het KNMI waarschuwt woensdagmiddag voor onweer, hagel en harde windstoten. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg geldt code geel….

Lees meer