Nanninga (FVD) over geld voor inburgeren: ‘Eerst de kraan dicht, dan pas dweilen’
Gemeenten eisen meer geld van het Rijk als zij migranten moeten helpen met inburgeren. Krijgen ze dat niet, dan weigeren ze de verantwoordelijkheid voor het nieuwe inburgeringsstelsel op zich te nemen. Dat zegt de Dordtse wethouder Peter Heijkoop, in het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) verantwoordelijk voor het dossier, in Trouw. Hij reageert op een onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van zowel het ministerie van Sociale Zaken als de VNG.
Hieruit blijkt dat de minister volgens de gemeenten te weinig geld uittrekt om de plannen goed uit te voeren. "Die uitkomst is helder", zegt Heijkoop. "Als het Rijk taken overdraagt, moeten daarvoor voldoende middelen onze kant op komen. Ik zal niet ontkennen dat er bij gemeenten argwaan is. Gemeenten hebben het lastig, omdat taken die eerder naar ons zijn overgeheveld voor flinke tekorten zorgen." De gemeenten willen een extra 42 miljoen euro van het Rijk voor de inburgering.
Nanninga: 'Veel te veel inburgering'
Forum voor Democratie-raadslid in Amsterdam Annabel Nanninga vindt het huidige systeem een gedrocht. "We moeten om te beginnen kijken naar: wie laten we Nederland in", aldus Nanninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We laten nu heel veel mensen binnen die heel veel inburgering nodig hebben. De oplossing van dit probleem is om te beginnen minder immigratie. Er komen veel te veel mensen het land binnen." Als het aan de FVD'er ligt, komt er een systeem dat lijkt op dat van Amerika. "Als je je daar wil vestigen, dien je de taal te spreken en dan heb je er kennis van te nemen hoe het daar gaat."
Volgens Nanninga worden de problemen bovenin het immigratiebeleid nu op het bordje van de gemeenten gelegd. "Als je ze het geld niet geeft, burgeren ze niet in en wordt het probleem nog groter. Maar ik vind toch echt: eerst de kraan dicht, dan pas dweilen."