Europees Parlement roept noodtoestand uit vanwege klimaat: ‘Symboolpolitiek’
Het Europees Parlement heeft de noodtoestand over het klimaat in Europa uitgeroepen. Tijdens een stemming in Straatsburg waren er 429 leden vóór en 225 tegen. Met deze aangenomen resolutie eist het parlement dat er dringend ambitieuzere maatregelen komen voor de bestrijding van de klimaatverandering. Dat schrijft persbureau ANP.
Met het uitroepen van deze noodtoestand wil het Europees Parlement druk zetten op de lidstaten van de Europese Unie, omdat daar verdeeldheid bestaat over de aanpak van klimaatverandering. Sommige landen willen flink doorpakken, terwijl andere landen dat juist veel te ver vinden gaan.
LEES OOK: Rutte: Nederland kan klimaatdoelen alleen halen als andere EU-landen helpen
Deze oproep van het Europees Parlement is ook een steun in de rug van de nieuwe Europese Commissie die op 1 december aantreedt. Naar verwachting presenteert vicevoorzitter Frans Timmermans nog voor de kerst de eerste voorstellen voor het Europese klimaatbeleid van de komende vijf jaar.
'Noodtoestand symboolpolitiek'
Niet alle partijen in het Europees Parlement steunden het uitroepen van deze noodtoestand. "Met dat soort symboolpolitiek heb ik weinig", zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange. "Het klinkt als paniekvoetbal en dat leidt niet tot goede besluiten." Ook de ChristenUnie spreekt van symboolpolitiek, zo twittert Europarlementariër Peter van Dalen.
✔️💚 Historisch moment: het Europees Parlement roept de klimaatnoodtoestand uit. Weg met oude, fossiele politiek. Tijd voor radicale verandering & actie! #ClimateEmergency pic.twitter.com/SO03DgosfX
— Partij voor de Dieren Europa (@PvdDEuropa) November 28, 2019