Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Directeur Corendon noemt Lelystad Airport ‘een gedrocht’

Redactie

Steven van der Heijden, directeur van Corendon, is niet enthousiast over Lelystad Airport. "Als je kijkt naar de hele totstandkoming van Lelystad in de politiek naar wat er oorspronkelijk bedoeld was en er uiteindelijk van terechtkomt, dan mag je het woord gedrocht wel gebruiken."

Dit zegt Van der Heijden tegen Rick Nieman in het WNL-programma Haagse Lobby. "De oorspronkelijke gedachte was dat we 80.000 vakantievluchten van Schiphol verplaatsen naar Eindhoven en Lelystad en daar komt in de praktijk vrijwel niets van terecht."

Drie keer uitgesteld

De opening van Lelystad Airport is al drie keer uitgesteld. Nu staat de opening gepland voor april 2020. Van der Heijden verwacht niet dat die datum gehaald wordt. "Ik denk dat april 2020 inmiddels alweer een gepasseerd station is, want dan had de minister al lang een besluit moeten nemen over de opening. Want luchtvaartmaatschappijen hebben behoorlijk wat tijd nodig om zich voor te bereiden op zo'n operatie vanaf een nieuwe luchthaven. Zo zijn wij al volop bezig bezig met de verkoop van vakanties in de zomer van 2020 dus ik denk dat Lelystad pas op zijn allervroegst open zal gaan op 1 april 2021."

Air France-KLM-groep en Transavia hebben te groot voordeel

Ook vindt Corendon dat de Air France-KLM-groep, en met name Transavia, een veel te groot voordeel heeft bij het verplaatsen van vakantievluchten van Schiphol naar Lelystad Airport. Dat zegt directeur van Corendon Steven van der Heijden "Ik heb wel eens badinerend gezegd dat het lijkt alsof KLM die regeling geschreven heeft."

Van der Heijden zou graag vakantievluchten willen verplaatsen van Schiphol naar Lelystad Airport, maar voorziet wel problemen. "Er is onvoldoende capaciteit op Lelystad om die verplaatsing daadwerkelijk uit te voeren. Lelystad Airport gaat in eerste instantie open met ruimte voor maar vierduizend vliegbewegingen dus kan het nauwelijks onze volledige capaciteit aan. En laat staan ook nog de capaciteit van andere reisaanbieders. Maar het grootste probleem is dat door de regelgeving rondom het verkrijgen van capaciteit op Lelystad de Air France-KLM-groep, en met name Transavia, een enorm groot voordeel heeft ten opzichte van ons."

'Per saldo verandert er niets'

Op een aantal manieren kan je als vliegtuigmaatschappij ruimte krijgen op Lelystad. "Een daarvan is om naar de slotcoördinator te gaan naar de luchthaven en te zeggen dat je je operatie naar Lelystad gaat verplaatsen. Als je dan nu vanaf Schiphol al vakantievluchten uitvoert, dan krijg je dezelfde ruimte op Lelystad. Dat is prachtig. Maar dan ben je wel je slots op Schiphol kwijt", legt Van der Heijden uit.

De tweede manier is volgens de directeur met name voor Transavia en KLM interessant. "Als jij zegt dat je op Amsterdam geen vakantievluchten mee uitvoert, maar wel transfervluchten (bijvoorbeeld naar China of India), dan kan je in die ruil voor die toezegging ook ruimte krijgen op Lelystad. Maar wat gebeurt er dan Transavia haar slots op vakantiebestemmingen aan KLM geeft. In ruil daarvoor krijgt Transavia de ruimte om op Lelystad een operatie op te zetten en per saldo verandert er dan niets."

Dat vindt de directeur van Corendon zeer oneerlijk. "Op Schiphol wordt het aantal vluchten niet minder maar krijgt Transavia gratis de ruimte op Lelystad. Dat is erg in ons nadeel puur vanwege het feit dat wij alleen maar vakantiebestemmingen vliegen en KLM en Transavia op beide soorten bestemmingen vliegen."

Rick Nieman onderzoekt de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt een kant-en-klare luchthaven, maar er vertrekken geen vliegtuigen, dankzij een stevige burgerlobby en onenigheid binnen de politiek. Kijk nu naar Haagse Lobby op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau