main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
3 juli 2019 — 12:13

Opening Lelystad Airport voor de derde keer uitgesteld: ‘Zeer teleurstellend’

De opening van Lelystad Airport, die gepland stond op april 2020, is voor de derde keer uitgesteld. Minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur heeft in een brief aan de kamer laten weten dat de datum “niet langer haalbaar” is. De problemen komen door het recente besluit van de Raad van State om het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig te verklaren, meldt ANP.

Wethouder Janneke Sparreboom van Lelystad reageerde “zeer teleurgesteld” op het nieuws. “Ons vertrouwen wordt zwaar op de proef gesteld”, aldus Sparreboom.

Actiegroepen

De Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL) hebben het besluit om de opening uit te stellen dinsdag met gejuich begroet. “Weer uitstel, nu door naar afstel”, laten zij in tweets weten. SATL concludeert dat “het ministerie van Infrastructuur en minister Cora van Nieuwenhuizen wederom hun dossier niet op orde blijken te hebben.” Het uitstel is volgens SATL “bijzonder goed nieuws”.

De actiegroep Red de Veluwe, die als een van de eersten in het geweer kwam tegen uitbreiding van Lelystad, stelt dat er kennelijk “nog geen list is gevonden om de uitspraak van de rechter over de stikstofuitstoot te kunnen omzeilen.” Van Nieuwenhuizen zei eerder een list te zoeken. De actiegroep gaat “vrolijk de zomer in, maar niet stilzitten.” “We blijven ons verzetten tegen een vliegveld dat er doorheen wordt gedrukt.”

De actiegroepen en ook veel gemeenten en provincies zijn tegen de opening van Lelystad Airport zolang het luchtruim niet opnieuw is ingedeeld. Pas daarna is het niet meer nodig om laag te vliegen. De actiegroepen maken vooral bezwaar tegen laagvliegen.

Reacties van politici

Zowel binnen coalitie als oppositie wordt positief gereageerd op het uitstel van de opening van Lelystad Airport.  “Dit is een heel verstandig besluit van minister Van Nieuwenhuizen”, aldus Jan Paternotte van regeringspartij D66. “Haar principe ‘zorgvuldigheid boven snelheid’ doet ze hiermee recht en dat is een belangrijk signaal richting de bezorgde bewoners in de buurt van het vliegveld.”

Eppo Bruins van coalitiegenoot ChristenUnie spreekt van een “logisch besluit”. Hij vindt dat “zorgvuldigheid belangrijker is dan snelheid”.

Beide partijen hadden eerder al duidelijk gemaakt weinig moeite te hebben met uitstel. Het CDA wilde vooral snel duidelijkheid voor ondernemers en bewoners. De VVD is de grootste voorstander van het vliegveld.

De oppositie is tevreden. GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP zijn tegen de uitbreiding van het vliegveld. “Alle seinen staan op rood voor Lelystad Airport”, aldus Suzanne Kröger van GroenLinks. “De plannen voor Lelystad Airport moeten van de baan.”

“Wat ons betreft gaat de uitbreiding helemaal niet door. Op naar afstel!”, twitterde Cem Laçin‏ van de SP. “Goede beslissing. Lelystad Airport uitgesteld. Belangrijke stap in krimp luchtvaart”, aldus Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren.

LEES OOK: Concurrentie profiteert van begrenzing vliegbewegingen Schiphol

Door: Productie WNL

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer