Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

In welke gemeenten zijn de huishoudens het rijkst? Check het hier!

Redactie

Het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens bedroeg in 2018 38.400 euro, blijkt uit onderzoek van het CBS. In Bloemendaal zijn huishoudens het rijkst met een vermogen van gemiddeld 337.000 euro.

In Bloemendaal is dit vermogen dus bijna negen keer zo hoog als het landelijke gemiddelde. Vlak daarachter staat op de tweede plaats Laren. In de top tien van meest vermogende gemeenten staan opvallend veel Brabantse gemeenten, namelijk Alphen-Chaam, Hilvarenbeek, Oirschot, Sint-Anthonis en Bergeijk. Hier wonen naar verhouding veel ouderen, die gedurende hun leven een flink vermogen hebben opgebouwd.

Laag vermogen huishoudens

Huishoudens met het laagste doorsnee vermogen bevinden zich vooral in de grote steden. Het minst vermogend is Rotterdam. Daar is het doorsnee vermogen 4300 euro. Utrecht is de enige van de vier grote steden die niet in de top tien van gemeenten met laagste vermogens valt, maar ook daar was het vermogen met 14.200 euro relatief laag.

In de grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze groepen hebben doorgaans weinig geld.

Huishoudens

Stijgen vermogen

Het vermogen van Nederlandse huishoudens is in 2017 gestegen met gemiddeld 10.000 euro. De ongelijkheid in vermogen tussen huishoudens was in 2018 kleiner dan het jaar ervoor. De vermogensongelijkheid daalt al vanaf 2015, wat samenhangt met de aantrekkende woningmarkt.

Het CBS rekende uit hoeveel vermogen de bijna 7,7 miljoen huishoudens in Nederland gemiddeld hadden in 2018. Daarbij keek het bureau naar bank- en spaartegoeden en geld in eigen woning of onderneming. Schulden zijn daarvan afgetrokken.

LEES OOK: Maakt geld gelukkig? Miljonairs gezonder en gelukkiger


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau