main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zondag - 17 november 2019 — 11:15

Grapperhaus over intocht Sinterklaas: ‘Bij kinderfeest moet je wegblijven van geweld’

De politie is tevreden over hoe de landelijke intocht van Sinterklaas gisteren in Apeldoorn is verlopen. Er werden twaalf mensen opgepakt. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kijkt met een positief gevoel terug op de intocht. “Ik vond het een geweldig kinderfeest”, zei hij WNL Op Zondag op NPO 1.

In totaal kwamen er ongeveer 25.000 mensen op de landelijke intocht in Apeldoorn af. Elf van de twaalf mensen die werden opgepakt hielden zich niet aan de afspraken rond het demonstreren, omdat zij niet in de speciale demonstratievakken wilden gaan staan. En er werd een vrouw aangehouden vanwege verboden wapenbezit.

LEES OOK: Pegida-aanhangers verkleed als Zwarte Piet gearresteerd bij intocht Apeldoorn

Intocht Sinterklaas rustig

Ook op andere plaatsen in Nederland verliep de intocht van Sinterklaas zonder grote problemen. De politie in Eindhoven spreekt van een “feestelijke intocht” en de politie in Den Haag heeft het over een “ordelijk” verlopen intocht.

Een grote confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet bleef uit. “Wij moeten er altijd alles aan doen om dit op een goede en rustige manier te laten verlopen”, zegt minister Grapperhaus in WNL Op Zondag. “Ik heb een stuk gekeken en ik vond het een geweldig kinderfeest.”

‘Uitingen geweld smakeloos’

Een dag voor de landelijke aankomst van de Sint werden drie mannen aangehouden vanwege uitlatingen die zij over de intocht in Apeldoorn hadden gedaan op sociale media. Een van de aangehouden mannen was anti-Zwarte Piet demonstrant Michael van Zeijl van actiegroep De Grauwe Eeuw. Hij plaatste een foto van zichzelf op sociale media terwijl hij een pet droeg met de tekst ‘Sinterklaas sniper’ en een roos van een schietschijf. Inmiddels zijn zij allemaal weer vrij.

Grapperhaus heeft geen goed woord over voor die uitingen van geweld. “Geweld hoort helemaal niet in onze samenleving. Ik vind dat je bij dit soort kinderfeesten weg moet blijven van alles wat in de buurt van geweld komt. Ik vind dit smakeloos.”

Door: Mark Broersma

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug