main-logo NPO Start
Word lid
Foto ter illustratie.
Stand van Nederland - 7 november 2019 — 16:48

Oudere werklozen komen steeds lastiger aan nieuwe baan

Oudere werklozen hebben na ontslag steeds meer moeite om een nieuwe baan te vinden. Het percentage geslaagde outplacementtrajecten voor mensen ouder dan 57 jaar daalde afgelopen jaar naar 47 procent. Dit zijn trajecten die ontslagen medewerkers naar nieuw werk moeten helpen.

Het is een daling van vijf procentpunt vergeleken met 2016, blijkt uit onderzoek van OVAL, de brancheorganisatie voor loopbaanbedrijven. In totaal hield OVAL 3000 van dit soort outplacementtrajecten tegen het licht.

Als gekeken wordt naar alle leeftijdsgroepen, dan blijkt dat in totaal 73 procent van deze trajecten succesvol werd afgerond. In voorgaande jaren lag dit nog rond de 70 procent.

LEES OOK: Langer doorwerken: steeds meer 65-plussers hebben betaalde baan

Stereotype beeld

Volgens OVAL ligt één van de mogelijke oorzaken dat oudere werklozen niet meer aan het werk kunnen komen in het onterechte en stereotype beeld dat de arbeidskosten van ouderen niet in verhouding staan tot de arbeidsproductiviteit. Ook zouden ze minder flexibel zijn dan jongere werknemers.

“Zelfs als ouderen de salariseisen naar beneden bijstellen, zorgt dat niet voor een grotere kans op hervatting van werk”, zegt OVAL-directeur Petra van de Goorbergh.

Stand van Nederland maakt eerder een aflevering over de jacht op een baan, want bedrijven verzinnen de steeds gekkere manieren om aan personeel te komen. Kijk de aflevering terug via NPO Start! 

Door: Jasper van Loo

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

In een paar jaar tijd zag Janneke Willemse, beurscommentator en RTL Z presentatrice, haar beleggingsbedrag verdriedubbelen. Hoe ze dat heeft gedaan beschrijft ze in het boek ‘Blondjes Beleggen Beter’ dat deze week verschijnt. Benieuwd naar haar verhaal? Luister om middernacht naar ’t Wordt Nu laat op NPO Radio 2 met Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur op

Stand van Nederland: de eeuwige jeugd

De Nederlander wordt steeds ouder, maar wil wel gezond en mooi oud worden. Stand van Nederland duikt in de economie van de eeuwige jeugd.

Donderdag om 22:10 op
Werkbezoek Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door na weigeren Sjoerdsma

Het geplande werkbezoek van de Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door, zo heeft de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken dinsdag besloten. De reden is dat…

Lees meer

Huisarts voor derde keer opgepakt op verdenking seksueel misbruik

Een 50-jarige huisarts uit Brunssum is maandag voor de derde keer opgepakt op verdenking van seksueel misbruik. Twee patiënten deden aangifte tegen hem, schrijft ANP…

Lees meer

Wat te doen nu spaarrente op nul staat? ‘Sparen is gevaarlijker dan beleggen’

De spaarrente ligt rond de nul procent en de pensioenfondsen dreigen de pensioenen te korten. Daarom zoeken steeds meer Nederlanders naar een andere manier om…

Lees meer

Een miljoen Nederlandse gezinnen hebben te weinig spaargeld

Een miljoen Nederlandse gezinnen zijn bij tegenspoed niet in staat om €2000 op te brengen. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Meer…

Lees meer

Rusland weigert D66-Kamerlid, Blok roept ambassadeur op het matje

D66’er Sjoerd Sjoerdsma is door Rusland op de zwarte lijst gezet en mag niet mee met het werkbezoek van de Tweede Kamer naar dat land….

Lees meer