main-logo NPO Start
Word lid
Foto ter illustratie.
Stand van Nederland - 21 september 2019 — 15:45

Langer doorwerken: steeds meer 65-plussers hebben betaalde baan

Steeds meer mensen van 65 jaar en ouder hebben betaald werk. De afgelopen vijftien jaar is dat aantal flink gestegen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2003 waren er in Nederland 75 duizend 65-plussers met werk en afgelopen jaar was dat aantal opgelopen tot 255 duizend. Het grootste deel van de werkende 65-plussers valt in de leeftijdscategorie tussen de 65 en 70 jaar, dit waren er vorig jaar 167 duizend.

In 2018 werkten er daarnaast 64 duizend mensen met de leeftijd van 70 tot 75 jaar en 24 duizend mensen die 75 jaar of ouder zijn. Ter vergelijking: in 2003 was het aantal werkenden van 75 jaar of ouder nog 9 duizend.

Vergrijzing

De vergrijzing van de bevolking is volgens het CBS één van de oorzaken van de groei van het aantal werkende 65-plussers. Het totaal aantal 65-plussers nam volgens de cijfers sinds 2003 met bijna de helft toe, van 2,1 miljoen naar 3,2 miljoen.

De 65-plussers die werken hebben de laatste jaren vaker een vaste baan. Volgens het CBS is het percentage 65-plussers met een vaste baan tussen 2003 en 2018 toegenomen van 16 naar 30 procent. In de oudere leeftijdscategorieën zijn mensen ook vaak werkzaam als zelfstandige, vaak zonder personeel.

LEES OOK: Groot personeelstekort dreigt in de zorg: ‘Dit is dé kans voor werkeloze 45-plussers’

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu bekijken: Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel?

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Europese Unie en Groot-Brittannië sluiten Brexit-deal: ‘Geweldig’

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een deal gesloten over de Brexit. Dat bevestigen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker via…

Lees meer

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer