main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 5 november 2019 — 10:38

VVD-Kamerlid over dreigend tekort opvangplekken asielzoekers: ‘Eerder checken in eigen regio’

Om het dreigende tekort aan opvangplekken voor asielzoekers in Nederland op te vangen, moet er worden gescreend in de thuislanden zelf. Daarvoor pleit Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz van de VVD in Goedemorgen Nederland.

In 2021 zijn er naar verwachting 10.000 extra opvangplekken voor asielzoekers nodig, terwijl de opvangcentra nu al vol zitten. Dat blijkt uit interne stukken van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) waar NRC over bericht.

Trage afhandeling asielaanvragen

Het tekort loopt op omdat het afhandelen van de asielaanvragen traag verloopt. Het duurt soms wel twintig maanden voordat een asielaanvraag in behandeling wordt genomen.

Verder is er te weinig personeel bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om alle aanvragen af te handelen. Sinds deze zomer komen er ook meer asielzoekers naar Nederland toe.

‘Is Nederland wel de beste plek?’

Yeşilgöz is er groot voorstander van dat voordat mensen naar Nederland toekomen ze al in hun eigen regio worden gescreend. “Ben je een echte vluchteling of niet? Is Nederland dan wel de beste plek voor jou? Zo hebben wij met Turkije al een migratiedeal, dat zouden wij ook met andere landen in Noord-Afrika moeten hebben.”

Volgens de VVD’er zitten de asielzoekerscentra nu grotendeels vol met mensen uit zogenaamde veilige landen. “Zoals Marokko bijvoorbeeld. Veel van die mensen hebben weinig te verliezen en zorgen voor veel problemen in ons land.  Dat willen wij voorkomen door al in de regio te kijken of je een echte vluchteling bent.”

LEES OOK: ‘Wat de VS ook wil, berechting van Syriëgangers in de regio is nog steeds beste optie’

Door: Bert van Doorn

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Haagse Lobby

Rick Nieman onderzoekt de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt een kant-en-klare luchthaven, maar er vertrekken geen vliegtuigen, dankzij een stevige burgerlobby en onenigheid binnen de politiek.

Vrijdag om 22:55 op

Woensdag in Hufterproef

Een kamer verhuren voor seks gebeurt nog regelmatig. Een huisbaas maakt misbruik van de kamernood en doet een louche voorstel aan een jongedame die dringend een kamer nodig heeft. Ook laten we een taxichauffeur stomdronken in een taxi stappen en stellen we in een kapsalon allerlei impertinente vragen aan een vrouw die voorheen man was. Wie is er hufterproof en durft onze aso’s tot de orde te roepen? Woensdag om 20.25 uur op NPO 3.

Opnieuw mensen aangetroffen in container op veerboot

In een veerboot die onderweg is naar Ierland zijn zestien mensen aangetroffen in een verzegelde container. De mensen zijn gevonden bij een routinecontrole en maken…

Lees meer

Britse band Coldplay stopt met touren vanwege het klimaat

Slecht nieuws voor fans van Coldplay buiten Groot-Brittannië. De band is voorlopig niet van plan om te touren vanwege de impact op het milieu. Dit…

Lees meer

Verdachte insulinemoorden diende patiëntes 3 keer insuline toe

De van insulinemoorden verdachte Rahiied A. zou in het Jasmijnhuis in Ridderkerk bij een 73-jarige en bij een 76-jarige vrouw drie keer onnodig insuline hebben…

Lees meer

Meer dan 100 duizend werkenden erbij, ook meer werklozen

In vergelijking met oktober vorig jaar, is het aantal werkenden in Nederland met 160 duizend gestegen tot een totaal van negen miljoen. Het aantal werklozen…

Lees meer

Waarom is Lelystad Airport nog steeds gesloten voor commerciële vluchten?

In deze aflevering van WNL-programma Haagse Lobby onderzoekt Rick Nieman de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt bij Lelystad een kant en klare luchthaven, compleet…

Lees meer