Biomassa blijkt helemaal niet zo duurzaam: ‘Niet goed doordacht door politiek’
De brandstof biomassa, die als duurzaam wordt gezien, blijkt helemaal niet zo groen te zijn. Biomassa zorgt zelfs voor meer CO2-uitstoot dan steenkolen, zo schrijft het AD op basis van een onderzoek dat het kabinet heeft laten uitvoeren.
Het verbranden van hout in biomassacentrales om elektriciteit op te wekken levert twintig procent meer stikstof, fijnstof en broeikasgas op vergeleken met stroom dat uit een kolencentrale komt, concludeert adviesbureau DNV GL.
Het opwekken van warmte door biomassa zorgt bovendien voor twee keer zoveel uitstoot van stikstof dan bij het verbranden van gas. Het kabinet zette juist in op de komst van meer biomassacentrales en trok daar miljarden voor uit. Op die manier werd gehoopt de klimaatdoelen te halen en van het gas uit Groningen af te kunnen.
LEES OOK: ‘Nederland gooit miljarden weg door subsidies voor biomassa’
Klimaathysterie
Volgens politiek commentator Wouter de Winther van De Telegraaf is er vanuit de politiek te weinig nagedacht over de gevolgen van biomassa. "Den Haag is de afgelopen jaren in de ban geraakt van klimaathysterie", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Ineens deugde gas niet meer en moest het hele land op z'n kop worden gezet, zonder dat goed is nagedacht over het alternatief. Er is heel snel uit goede bedoelingen bedacht dat we milieumaatregelen moeten nemen, maar de gevolgen voor de samenleving zijn niet goed doordacht door de politiek."