main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 oktober 2019 — 12:11

Biomassa blijkt helemaal niet zo duurzaam: ‘Niet goed doordacht door politiek’

De brandstof biomassa, die als duurzaam wordt gezien, blijkt helemaal niet zo groen te zijn. Biomassa zorgt zelfs voor meer CO2-uitstoot dan steenkolen, zo schrijft het AD op basis van een onderzoek dat het kabinet heeft laten uitvoeren.

Het verbranden van hout in biomassacentrales om elektriciteit op te wekken levert twintig procent meer stikstof, fijnstof en broeikasgas op vergeleken met stroom dat uit een kolencentrale komt, concludeert adviesbureau DNV GL.

Het opwekken van warmte door biomassa zorgt bovendien voor twee keer zoveel uitstoot van stikstof dan bij het verbranden van gas. Het kabinet zette juist in op de komst van meer biomassacentrales en trok daar miljarden voor uit. Op die manier werd gehoopt de klimaatdoelen te halen en van het gas uit Groningen af te kunnen.

LEES OOK: ‘Nederland gooit miljarden weg door subsidies voor biomassa’

Klimaathysterie

Volgens politiek commentator Wouter de Winther van De Telegraaf is er vanuit de politiek te weinig nagedacht over de gevolgen van biomassa. “Den Haag is de afgelopen jaren in de ban geraakt van klimaathysterie”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Ineens deugde gas niet meer en moest het hele land op z’n kop worden gezet, zonder dat goed is nagedacht over het alternatief. Er is heel snel uit goede bedoelingen bedacht dat we milieumaatregelen moeten nemen, maar de gevolgen voor de samenleving zijn niet goed doordacht door de politiek.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag

Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
  • Oud-topambtenaar Mark Frequin;
  • En politiek duider Hans van Soest.

Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.

Beleggingen naar recordhoogte, kwart Nederlanders doet mee: ‘Mag wat mij betreft nog veel meer’

Particuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…

Lees meer

NS: vrijdagochtend forse hinder in noorden en oosten door staking

De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…

Lees meer

Honderden dakloze mensen maken gebruik van winterkoudeopvang

Honderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…

Lees meer

VVD-Kamerlid Van der Burg: ‘Geen taboe op het inzetten van Nederlandse soldaten bij vredesmacht in Oekraïne’

Volgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….

Lees meer

Prijs treinkaartje en abonnement NS stijgt met 6,18 procent

De prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…

Lees meer