‘Schakelstations en windmolens lekken honderden kilo’s superbroeikasgassen’
Van het extreem schadelijke broeikasgas zwavelhexafluoride, dat gebruikt wordt als isolatiemateriaal in schakelstations en windmolens, lekt jaarlijks honderden kilo's de atmosfeer in. Dit meldt De Telegraaf. De krant baseert zich op onderzoek van twee Britse universiteiten, maar noemt de exacte publicaties en uitkomsten niet.
Wel erkennen de drie grote bouwers van schakelstations en windmolens dat zwavelhexafluoride tijdens de bouw wordt toegepast. Het gas, dat verkort is tot SF6, wordt al bijna zestig jaar gebruikt als isolatiemateriaal in onder andere transformatorhuisjes, medische apparatuur, elektriciteitsgeleiders en in windmolens. SF6 is een relatief goedkope oplossing en speelt vooral een belangrijke rol in het verkleinen van de kans op kortsluiting. Een betaalbaar en technisch alternatief voor het gas, is nog niet beschikbaar.
Drieduizend jaar in de atmosfeer
Zwavelhexafluoride is ruim 23.000 keer zo sterk als CO2 en blijft drieduizend jaar in de atmosfeer bestaan, omdat het nauwelijks op een natuurlijke manier wordt afgebroken. Het gas is niet giftig, niet chemisch gevaarlijk en niet schadelijk voor de ozonlaag. Wel versterkt SF6 het broeikaseffect. Uit dit onderzoek blijkt dat de uitstoot van SF6 in Europa door lekkage (uit alle elektrische apparatuur waarin het gas gebruikt wordt) in 2017 gelijk stond aan 1.3 miljoen extra auto's op de weg.
Eerder werd het gas ook gebruikt in tennisballen, zolen van sportschoenen en dubbele beglazing. Dat werd in 2014 verboden. Het gebruik van SF6 in schakelstations en windmolens is niet verboden. De uitstoot van het gas door lekkage wordt niet genoemd in het klimaatakkoord. Ook wordt de hoeveelheid SF6 niet door het KNMI gemeten en ook de Nederlandse Emissie Autoriteit houdt geen toezicht. Waarom dit zo is, heeft De Telegraaf niet onderzocht. Wel rapporteren netwerkbedrijven zelf de hoeveelheid lekkend gas.
"Ik vind dit weer zo'n ingewikkeld verhaal, waarvan ik denk: waar komt dit vandaan", aldus VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Er gaat geen dag voorbij zonder wisselend klimaatnieuws. Ik denk echt dat we ons daar even op moeten bezinnen."
LEES OOK: FvD Drenthe neemt gas terug bij tegenstand windmolens: ‘Wij handhaven de wet’