‘Schakelstations en windmolens lekken honderden kilo’s superbroeikasgassen’
Van het extreem schadelijke broeikasgas zwavelhexafluoride, dat gebruikt wordt als isolatiemateriaal in schakelstations en windmolens, lekt jaarlijks honderden kilo’s de atmosfeer in. Dit meldt De Telegraaf. De krant baseert zich op onderzoek van twee Britse universiteiten, maar noemt de exacte publicaties en uitkomsten niet.
Wel erkennen de drie grote bouwers van schakelstations en windmolens dat zwavelhexafluoride tijdens de bouw wordt toegepast. Het gas, dat verkort is tot SF6, wordt al bijna zestig jaar gebruikt als isolatiemateriaal in onder andere transformatorhuisjes, medische apparatuur, elektriciteitsgeleiders en in windmolens. SF6 is een relatief goedkope oplossing en speelt vooral een belangrijke rol in het verkleinen van de kans op kortsluiting. Een betaalbaar en technisch alternatief voor het gas, is nog niet beschikbaar.
Drieduizend jaar in de atmosfeer
Zwavelhexafluoride is ruim 23.000 keer zo sterk als CO2 en blijft drieduizend jaar in de atmosfeer bestaan, omdat het nauwelijks op een natuurlijke manier wordt afgebroken. Het gas is niet giftig, niet chemisch gevaarlijk en niet schadelijk voor de ozonlaag. Wel versterkt SF6 het broeikaseffect. Uit dit onderzoek blijkt dat de uitstoot van SF6 in Europa door lekkage (uit alle elektrische apparatuur waarin het gas gebruikt wordt) in 2017 gelijk stond aan 1.3 miljoen extra auto’s op de weg.
Eerder werd het gas ook gebruikt in tennisballen, zolen van sportschoenen en dubbele beglazing. Dat werd in 2014 verboden. Het gebruik van SF6 in schakelstations en windmolens is niet verboden. De uitstoot van het gas door lekkage wordt niet genoemd in het klimaatakkoord. Ook wordt de hoeveelheid SF6 niet door het KNMI gemeten en ook de Nederlandse Emissie Autoriteit houdt geen toezicht. Waarom dit zo is, heeft De Telegraaf niet onderzocht. Wel rapporteren netwerkbedrijven zelf de hoeveelheid lekkend gas.
“Ik vind dit weer zo’n ingewikkeld verhaal, waarvan ik denk: waar komt dit vandaan”, aldus VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Er gaat geen dag voorbij zonder wisselend klimaatnieuws. Ik denk echt dat we ons daar even op moeten bezinnen.”
LEES OOK: FvD Drenthe neemt gas terug bij tegenstand windmolens: ‘Wij handhaven de wet’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Op Zondag met CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal
- CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal over de komende verkiezingen
- Amsterdamse politiechef Frank Paauw over de politiecapaciteit
- Hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk over de kwestie Oekraïne.
- Tech-expert Danny Mekic en hoogleraar Digitale Media en Samenleving Sanne Kruikemeier over de invloed van AI op de verkiezingen.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug als podcast!
Podcast WNL Haagse Lobby
Nieuwe verkiezingen zorgen voor een nieuw kabinet met veel nieuw beleid. Maar dat beleid is alleen een succes als het ook uitgevoerd kan worden. Luistert de politiek goed genoeg naar deze oproep, of delft de uitvoerbaarheid van plannen het onderspit in een campagnetijd vol grote beloftes?
Dat bespreek Martijn de Greve in WNL Haagse Lobby met:
- Alexander Pechtold, directeur van het CBR en in een vorig leven politiek leider van D66.
- Nathalie van Berkel, bestuurslid van het UWV en voorzitter van het Netwerk Publieke Dienstverlening, de branchevereniging voor uitvoerders instanties.
- En André Bosman, die als Kamerlid voor de VVD het rapport ‘Klem tussen Balie en Beleid’ schreef.
Luister via je favoriete podcastapp!
Wopke Hoekstra is ook na een urenlang examen nog niet verzekerd van de steun van het Europees Parlement om de klimaatman van de Europese Commissie…
Lees meerDe voorzitter van de nieuwe politieke partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), is dit weekend opgestapt vanwege een klacht over machtsmisbruik. Volgens Sjoerd…
Lees meerGoed beleid betekent vooral ‘uitvoerbaar beleid’. Volgens de tafelgasten in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 was onuitvoerbaar beleid één van de redenen voor…
Lees meerTwee trams zijn maandagavond in Den Haag op elkaar gebotst, net voorbij station Hollands Spoor in de Stationswijk in de zogenoemde tunnelbak. Volgens de politie…
Lees meerHet lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat)…
Lees meerVoorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij….
Lees meerDe politie heeft tot nu toe rond de tachtig tips binnengekregen over de schietpartijen in Rotterdam donderdag waarbij drie mensen om het leven kwamen. Om…
Lees meerAVROTROS heeft de afgelopen maanden een groot aantal inzendingen voor het Eurovisie Songfestival binnengekregen. De selectiecommissie ontving in totaal meer dan zeshonderd nummers, wat volgens…
Lees meerDe rechtbank in Amsterdam heeft maandag vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 35-jarige Limburger Randy F. in de misbruikzaak die door…
Lees meerHet toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider…
Lees meerDe omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. Volgens hem…
Lees meerBurgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma maakt zich grote zorgen over het drugsgebruik in zijn stad. Uit onderzoek van het rioolwater blijkt dat er per inwoner…
Lees meerDoor het hete najaar zorgen vlinders dit jaar voor een tweede generatie aan nakomelingen. De oproep van ecoloog Albert Vliegenthart is dan ook om op…
Lees meerSteeds meer organisaties zullen te maken krijgen met cyberaanvallen, stelt Noortje Henrichs, cyberdeskundige bij Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Ze zegt in Goedemorgen Nederland op…
Lees meerDe bedwants teistert Parijs. De bloedzuigende parasiet zorgt voor overlast in bioscopen, ziekenhuizen en in het openbaar vervoer. De Franse politiek wil strenge maatregelen met…
Lees meer