main-logo NPO Start
Word lid
18 oktober 2019 — 15:48

Gemeente Deventer dreigt: ‘Gebruik ook roetveegpieten, anders geen subsidie’

Er dreigen problemen te ontstaan bij de intocht van Sinterklaas in Deventer. De gemeente heeft de organisatie aangegeven dat er een flinke groep roetveegpieten mee zal moeten lopen, anders wordt de subsidie stopgezet. De organisatie weet niet of het dit voor elkaar gaat krijgen.

Van de gemeente moet minimaal eenderde van alle pieten tijdens de intocht roetveegpiet zijn, schrijft dagblad de Stentor. Dat aantal moet volgend jaar overigens al oplopen naar 67 procent. “We merken dat een ontvangst met alleen zwarte pieten door sommigen als onprettig wordt ervaren”, zegt burgemeester Ron König.

Sobere intocht Deventer

De intocht wordt georganiseerd door de Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie. Zij krijgen hier 12.500 euro aan subsidie voor van de gemeente. Als zij alleen vasthouden aan zwarte piet gaan zij dit merken in de financiën. “De gemeente is onze belangrijkste bron van inkomsten”, zegt voorzitter Cor de Groot tegen de krant. “Als die bijdrage wegvalt, wordt het een heel sobere intocht.”

LEES OOK: Organisatie Sinterklaasintocht Middelburg stopt vanwege verdwijnen Zwarte Pieten

Of het op korte termijn gaat lukken om het benodigde aantal roetveegpieten bij elkaar te krijgen, is nog de vraag. “Wij zijn afhankelijk van spelers. Zij moeten bereid zijn om in de huid te kruipen van een roetveegpiet. De signalen die we daarover krijgen zijn zeer divers”, zegt De Groot.

In de gemeenteraad van Deventer heerst verdeeldheid over de houding. Verschillende partijen, waaronder Gemeentebelangen en de VVD, vinden dat het college van B&W dit onderwerp in alle openheid met de gemeenteraad had moeten bespreken. GroenLinks en DENK noemen het besluit over de roetveegpieten een ‘mooie oplossing’ en ‘een stap in de goede richting’.

PVV: ‘Absurde chantage’

De PVV in Overijssel heeft geen goed woord over voor de actie van het gemeentebestuur. “Dit is absurde chantage”, laat Statenlid Joeri Pool aan WNL weten. “Als Deventer deze waanzin niet stopt, zouden wat ons betreft alle provinciale subsidies aan de gemeente moeten worden stopgezet.”

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Haagse Lobby

Rick Nieman onderzoekt de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt een kant-en-klare luchthaven, maar er vertrekken geen vliegtuigen, dankzij een stevige burgerlobby en onenigheid binnen de politiek.

Vrijdag om 22:55 op

Woensdag in Hufterproef

Een kamer verhuren voor seks gebeurt nog regelmatig. Een huisbaas maakt misbruik van de kamernood en doet een louche voorstel aan een jongedame die dringend een kamer nodig heeft. Ook laten we een taxichauffeur stomdronken in een taxi stappen en stellen we in een kapsalon allerlei impertinente vragen aan een vrouw die voorheen man was. Wie is er hufterproof en durft onze aso’s tot de orde te roepen? Woensdag om 20.25 uur op NPO 3.

Opnieuw mensen aangetroffen in container op veerboot

In een veerboot die onderweg is naar Ierland zijn zestien mensen aangetroffen in een verzegelde container. De mensen zijn gevonden bij een routinecontrole en maken…

Lees meer

Britse band Coldplay stopt met touren vanwege het klimaat

Slecht nieuws voor fans van Coldplay buiten Groot-Brittannië. De band is voorlopig niet van plan om te touren vanwege de impact op het milieu. Dit…

Lees meer

Verdachte insulinemoorden diende patiëntes 3 keer insuline toe

De van insulinemoorden verdachte Rahiied A. zou in het Jasmijnhuis in Ridderkerk bij een 73-jarige en bij een 76-jarige vrouw drie keer onnodig insuline hebben…

Lees meer

Meer dan 100 duizend werkenden erbij, ook meer werklozen

In vergelijking met oktober vorig jaar, is het aantal werkenden in Nederland met 160 duizend gestegen tot een totaal van negen miljoen. Het aantal werklozen…

Lees meer

Waarom is Lelystad Airport nog steeds gesloten voor commerciële vluchten?

In deze aflevering van WNL-programma Haagse Lobby onderzoekt Rick Nieman de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt bij Lelystad een kant en klare luchthaven, compleet…

Lees meer