main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Opiniemakers (radio) - 17 oktober 2019 — 13:32

Nausicaa Marbe: ‘Boeren geven signaal af: regeer niet over hoofden van mensen heen’

Duizenden boeren uit heel het land protesteerden woensdag opnieuw in Den Haag. Geweld gebruiken of de vandaal uithangen: dat kan absoluut niet. Maar luisteren naar hun boodschap, daar is het de hoogste tijd voor, vindt opiniemaker Nausicaa Marbe.

“Hoe kun je tegenwoordig beleid veranderen in Nederland? Via verkiezingen lukt dat nauwelijks nog, vanwege de stroperige compromissen waarvoor partijen hun oorspronkelijke standpunten hebben ingeruild. Het zijn dus besluiten waar niemand op heeft gestemd”, stelt Marbe.

“Dat geldt ook voor rechterlijke uitspraken waaraan de politiek zich heeft te conformeren. Denk aan de Urgenda-Zaak of de stikstofuitspraak van de Raad van State. De boeren willen helder voor ogen hebben wat van ze verwacht wordt en serieus worden genomen als gesprekspartner. Daarvan is geen sprake als je voorstelt om de veestapel te halveren. Daarmee beroof je de helft van de veehouders van hun bestaan. Die pikken dat niet en dan zie je dat er krachten loskomen die leiden tot deze grootschalige protesten.”

Boeren willen inspraak

Marbe was zelf getuige van een boerenprotest, in Haarlem, de provinciehoofdstad van Noord-Holland. “Met honderden trekkers trokken de gezinnen naar het provinciehuis. Daar zag je hele gezinnen. Grootouders, ouders, kinderen: mensen met kaplaarzen en blosjes op de wangen. Gekomen om te luisteren en om een boodschap te brengen: we willen praten en niet dat er over ons hoofd geregeerd wordt. Ze willen denken over de toekomst van de landbouw in dit kleine land. Ze willen ook nadenken over het opgeven van bedrijven, heus. Die boeren willen polderen, precies dat waar ons land zo bekend om staat.”

Marbe heeft natuurlijk ook de beelden gezien van boeren die over de schreef gingen. “Dat kan absoluut niet. Geweld niet, vandalisme niet. Maar bovenal zie ik een groep mensen die voor de eigen belangen opkomt en het niet pikt dat over hun toekomst wordt beslist zonder inspraak.”  

Nausicaa Marbe is komende zaterdag de opiniemaker in WNL Opiniemakers. Luister en praat mee van 17:30 tot 18:30 uur op NPO Radio 1.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer