main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 17 oktober 2019 — 13:32

Nausicaa Marbe: ‘Boeren geven signaal af: regeer niet over hoofden van mensen heen’

Duizenden boeren uit heel het land protesteerden woensdag opnieuw in Den Haag. Geweld gebruiken of de vandaal uithangen: dat kan absoluut niet. Maar luisteren naar hun boodschap, daar is het de hoogste tijd voor, vindt opiniemaker Nausicaa Marbe.

“Hoe kun je tegenwoordig beleid veranderen in Nederland? Via verkiezingen lukt dat nauwelijks nog, vanwege de stroperige compromissen waarvoor partijen hun oorspronkelijke standpunten hebben ingeruild. Het zijn dus besluiten waar niemand op heeft gestemd”, stelt Marbe.

“Dat geldt ook voor rechterlijke uitspraken waaraan de politiek zich heeft te conformeren. Denk aan de Urgenda-Zaak of de stikstofuitspraak van de Raad van State. De boeren willen helder voor ogen hebben wat van ze verwacht wordt en serieus worden genomen als gesprekspartner. Daarvan is geen sprake als je voorstelt om de veestapel te halveren. Daarmee beroof je de helft van de veehouders van hun bestaan. Die pikken dat niet en dan zie je dat er krachten loskomen die leiden tot deze grootschalige protesten.”

Boeren willen inspraak

Marbe was zelf getuige van een boerenprotest, in Haarlem, de provinciehoofdstad van Noord-Holland. “Met honderden trekkers trokken de gezinnen naar het provinciehuis. Daar zag je hele gezinnen. Grootouders, ouders, kinderen: mensen met kaplaarzen en blosjes op de wangen. Gekomen om te luisteren en om een boodschap te brengen: we willen praten en niet dat er over ons hoofd geregeerd wordt. Ze willen denken over de toekomst van de landbouw in dit kleine land. Ze willen ook nadenken over het opgeven van bedrijven, heus. Die boeren willen polderen, precies dat waar ons land zo bekend om staat.”

Marbe heeft natuurlijk ook de beelden gezien van boeren die over de schreef gingen. “Dat kan absoluut niet. Geweld niet, vandalisme niet. Maar bovenal zie ik een groep mensen die voor de eigen belangen opkomt en het niet pikt dat over hun toekomst wordt beslist zonder inspraak.”  

Nausicaa Marbe is komende zaterdag de opiniemaker in WNL Opiniemakers. Luister en praat mee van 17:30 tot 18:30 uur op NPO Radio 1.

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Haagse Lobby

Rick Nieman onderzoekt de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt een kant-en-klare luchthaven, maar er vertrekken geen vliegtuigen, dankzij een stevige burgerlobby en onenigheid binnen de politiek.

Vrijdag om 22:55 op

Woensdag in Hufterproef

Een kamer verhuren voor seks gebeurt nog regelmatig. Een huisbaas maakt misbruik van de kamernood en doet een louche voorstel aan een jongedame die dringend een kamer nodig heeft. Ook laten we een taxichauffeur stomdronken in een taxi stappen en stellen we in een kapsalon allerlei impertinente vragen aan een vrouw die voorheen man was. Wie is er hufterproof en durft onze aso’s tot de orde te roepen? Woensdag om 20.25 uur op NPO 3.

Opnieuw mensen aangetroffen in container op veerboot

In een veerboot die onderweg is naar Ierland zijn zestien mensen aangetroffen in een verzegelde container. De mensen zijn gevonden bij een routinecontrole en maken…

Lees meer

Britse band Coldplay stopt met touren vanwege het klimaat

Slecht nieuws voor fans van Coldplay buiten Groot-Brittannië. De band is voorlopig niet van plan om te touren vanwege de impact op het milieu. Dit…

Lees meer

Verdachte insulinemoorden diende patiëntes 3 keer insuline toe

De van insulinemoorden verdachte Rahiied A. zou in het Jasmijnhuis in Ridderkerk bij een 73-jarige en bij een 76-jarige vrouw drie keer onnodig insuline hebben…

Lees meer

Meer dan 100 duizend werkenden erbij, ook meer werklozen

In vergelijking met oktober vorig jaar, is het aantal werkenden in Nederland met 160 duizend gestegen tot een totaal van negen miljoen. Het aantal werklozen…

Lees meer

Waarom is Lelystad Airport nog steeds gesloten voor commerciële vluchten?

In deze aflevering van WNL-programma Haagse Lobby onderzoekt Rick Nieman de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt bij Lelystad een kant en klare luchthaven, compleet…

Lees meer