main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 17 oktober 2019 — 13:32

Nausicaa Marbe: ‘Boeren geven signaal af: regeer niet over hoofden van mensen heen’

Duizenden boeren uit heel het land protesteerden woensdag opnieuw in Den Haag. Geweld gebruiken of de vandaal uithangen: dat kan absoluut niet. Maar luisteren naar hun boodschap, daar is het de hoogste tijd voor, vindt opiniemaker Nausicaa Marbe.

“Hoe kun je tegenwoordig beleid veranderen in Nederland? Via verkiezingen lukt dat nauwelijks nog, vanwege de stroperige compromissen waarvoor partijen hun oorspronkelijke standpunten hebben ingeruild. Het zijn dus besluiten waar niemand op heeft gestemd”, stelt Marbe.

“Dat geldt ook voor rechterlijke uitspraken waaraan de politiek zich heeft te conformeren. Denk aan de Urgenda-Zaak of de stikstofuitspraak van de Raad van State. De boeren willen helder voor ogen hebben wat van ze verwacht wordt en serieus worden genomen als gesprekspartner. Daarvan is geen sprake als je voorstelt om de veestapel te halveren. Daarmee beroof je de helft van de veehouders van hun bestaan. Die pikken dat niet en dan zie je dat er krachten loskomen die leiden tot deze grootschalige protesten.”

Boeren willen inspraak

Marbe was zelf getuige van een boerenprotest, in Haarlem, de provinciehoofdstad van Noord-Holland. “Met honderden trekkers trokken de gezinnen naar het provinciehuis. Daar zag je hele gezinnen. Grootouders, ouders, kinderen: mensen met kaplaarzen en blosjes op de wangen. Gekomen om te luisteren en om een boodschap te brengen: we willen praten en niet dat er over ons hoofd geregeerd wordt. Ze willen denken over de toekomst van de landbouw in dit kleine land. Ze willen ook nadenken over het opgeven van bedrijven, heus. Die boeren willen polderen, precies dat waar ons land zo bekend om staat.”

Marbe heeft natuurlijk ook de beelden gezien van boeren die over de schreef gingen. “Dat kan absoluut niet. Geweld niet, vandalisme niet. Maar bovenal zie ik een groep mensen die voor de eigen belangen opkomt en het niet pikt dat over hun toekomst wordt beslist zonder inspraak.”  

Nausicaa Marbe is komende zaterdag de opiniemaker in WNL Opiniemakers. Luister en praat mee van 17:30 tot 18:30 uur op NPO Radio 1.

Door: Redactie

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer

Rust keert terug bij boerenprotest, tractoren verlaten Den Haag

De meeste boeren in Den Haag houden hun protest voor gezien. Zij wilden naar het ministerie van Landbouw lopen, maar werden door de ME teruggedreven…

Lees meer