main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 oktober 2019 — 09:03

Boeren richten pijlen op RIVM: ‘Stikstofmeting moet beter’

Duizenden boze boeren protesteren vandaag opnieuw tegen het stikstofbeleid. In Bilthoven worden bij het RIVM, dat stikstofmetingen doet, zo’n 2000 trekkers verwacht met boze boeren. Volgens organisator Ate Kuipers van de Nederlandse Melkveehouders Groningen worden de metingen van het RIVM nu niet goed uitgevoerd, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“We zijn er weer”, zegt Kuipers. “Het is treurig dat dit zo moet in Nederland.” Sinds het grote protest twee weken geleden is er volgens Kuipers nog maar weinig veranderd. “Destijds hebben we de overheid duidelijk gemaakt dat we binnen vier weken duidelijkheid willen. Niet het hele fosfaat- en stikstofprobleem moet op ons bord worden gelegd. We moeten dat met alle sectoren delen. Dat is niet gebeurd.”

Metingen RIVM

Het RIVM moet de stikstofwaarden op een andere manier berekenen, zo bepleit Kuipers. “Wij eisen dat de drempelwaarde omhoog gaat. In Duitsland is die al veel hoger, namelijk zeven keer zo hoog. In België is die veertien keer zo hoog. Dus als je van een hogere drempel uitgaat en op een goede manier gaat meten, dan hebben we hele andere uitkomsten.”

Dat de deur van het provinciehuis in Groningen maandag eruit werd gereden, begrijpt Kuipers wel. “Als ze daar vier uur voor de deur moeten staan, en de deur blijft op slot, dan hebben de bestuurders het fout gedaan. Boeren moet je niet laten wachten. Je moet ze serieus nemen.” Kuipers wijst erop dat de Groningse boeren ook nog extra te lijden hebben door de aardbevingsschade.

Regeldruk

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders herkent de boosheid van Kuipers, zo zegt ze in Goedemorgen Nederland. “De stikstofproblemen zijn de aanleiding maar er speelt nog heel veel meer. Je merkt dat de boeren aanlopen tegen de regeldruk vanuit Den Haag, en het gevoel hebben dat ze niet gehoord worden.”

CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen snapt dat de boeren hun pijlen richten op het RIVM vandaag. “Het is een abstracte discussie over stikstof, maar voor boeren heeft dat echt impact op hun bedrijf. Dan moet er geen onduidelijkheid zijn over hoe we aan die gegevens komen. Ik kan me best voorstellen dat er discussie is over wat het RIVM uitrekent en dat boeren daar duidelijkheid over willen.”

LEES OOK: Lange files door boerenprotesten: ‘Gaat flink uit de hand lopen’

Door: Tom Janssen

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer