main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2019 — 09:11

‘Erdogan heeft IS’ers laten ontsnappen, dus hij moet het oplossen’

VVD-Tweede Kamerlid André Bosman vindt dat Turkije de bij de inval in Noordoost-Syrië vrijgekomen IS-terroristen zelf moet opsporen en opsluiten. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Turkije is hier verantwoordelijk voor. Dit zijn geen mensen, maar misdadigers die zich schuldig hebben gemaakt aan de ergste misdaden. Door de inval van Turkije zijn ze nu vrij.”

Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, vindt juist dat Europa nu zijn verantwoordelijkheid moet nemen. “De Turkse ambassadeur zei tegen Nieuwsuur dat hij zich niet verantwoordelijk voelt voor IS’ers met een Nederlands of Duits paspoort. Ze hebben absoluut een punt, de Amerikanen vragen al jaren wat wij gaan doen. Het wordt tijd dat we als Europa gaan handelen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Gisteren werd ook bekend dat het Syrische leger van president Assad zich in de strijd gaat mengen. Dat verkleint volgens ten Broeke de kans dat IS’ers worden opgespoord en gevangen worden gezet. “We weten allemaal hoe Assad omgaat met politieke tegenstanders.”

Militair ingrijpen

Vandaag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar om de crisis in Noordoost-Syrië te bespreken. Volgens Ten Broeke is dat veel te laat. “Europa moet zich realiseren dat het een geopolitieke factor is. Deze situatie kon je voorspellen en we hadden al lang bij elkaar moeten komen om ons hierop voor te bereiden.” Militair ingrijpen was volgens Ten Broeke een optie, maar  die kans is nu verkeken “doordat Europa onnodig getreuzeld heeft”.

Dolk in de rug

“Het Nederlandse leger heeft de Koerden geholpen met F16’s om IS te verslaan”, zegt Ten Broeke. Dat de Koerden er nu alleen voor staan ziet hij als verraad. “Het is absoluut een dolk in de rug van de Koerden, zij waren de fronttroepen tegen IS. De IS- terroristen waren bijna verslagen en nu dreigt het weer de kop op te steken.”

LEES OOK: Erdogan bombardeert Syrië: ‘Schors het NAVO-lidmaatschap van Turkije’

Door: Productie WNL

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier