main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Haagse Lobby - 7 oktober 2019 — 21:22

‘Wybren van Haga heeft schijt aan twee dingen: regels en mensen’

Het weggestuurde VVD-Kamerlid Wybren van Haga gaf vandaag aan dat hij zijn zetel niet terug gaat geven aan de partij en als eenmansfractie actief blijft in de Tweede Kamer. Oud-campagnestrateeg voor de VVD Mark Thiessen heeft geen goed woord over voor Van Haga.

“Wybren van Haga zet beide doelgroepen waar ik toe behoor een beetje te kakken, namelijk ondernemers en VVD’ers”, aldus Thiessen maandagavond in WNL Haagse Lobby. “Dat vind ik niet erg fijn.” Van Haga zelf geeft juist aan zich voor de ondernemers in te willen blijven zetten. “Als ondernemer is hij het tegenovergestelde van wat ik zou willen zijn”, zegt Thiessen daar over. “Hij heeft bewezen dat hij aan twee dingen echt schijt heeft, namelijk: regels en mensen.”

“Zijn beslissing om zijn zetel te houden is ook wel verklaarbaar”, vindt Thiessen, die zegt dat Van Haga met zijn beslissing Nederland in een potentiële kabinetscrisis kan storten. “Hij vindt zijn eigen belang blijkbaar belangrijker. Daar is maar één woord voor: egoïst.”

Wybren van Haga royeren

Hoewel Van Haga heeft aangegeven het regeerakkoord te zullen respecteren, wil de VVD hem toch royeren na zijn keuze. De partij vindt dat de zetel toebehoort aan de VVD. Omdat Van Haga de zetel niet wil teruggeven aan de partij, “zal het hoofdbestuur het royement in gang zetten”.

Het partijbestuur zegt het te betreuren “dat we afscheid gaan nemen van Wybren van Haga als lid van de VVD”. Het feit dat Van Haga voornemens is het kabinet te blijven steunen, brengt het bestuur van de VVD niet op andere gedachten. Van Haga kondigde eerder aan dat zijn keuze “in principe geen risico voor het kabinet” vormt, omdat hij het regeerakkoord steunt.

Kort nadat Van Haga uit de VVD-fractie was gezet, gaf de coalitie al aan dat het besluit van de liberale partij geen verregaande gevolgen zal hebben. In de Eerste Kamer zijn de vier regeringspartijen hun meerderheid al kwijt.

Vergunning

De VVD-fractie wees Van Haga eind september de deur omdat hij zich niet had gehouden aan afspraken tussen hem en de partij. Het Kamerlid had zich persoonlijk bemoeid met het Haarlemse rijksmonument Het Essenhofje, een van de panden in zijn bezit. Nadat een verbouwing op last van de gemeente was stilgelegd omdat er geen vergunning was aangevraagd, zou Van Haga zelf bij de bewoners verhaal zijn gaan halen over wie de gemeente had getipt.

Omdat Van Haga negatief in het nieuws was gekomen met zijn bedrijven, droeg de VVD hem vorig jaar, na intern onderzoek, op zijn bedrijven op afstand te zetten. Volgens de VVD heeft Van Haga de gemaakte afspraken geschonden door zich toch te bemoeien met de gang van zaken rond de verbouwing van het hofje.

LEES OOK: Van Haga houdt VVD-zetel in Tweede Kamer, kabinet is meerderheid kwijt

Door: Thijs Kroezen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic blijft dalen: ‘Overall bezetting is momenteel laag’

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 223, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 4 minder dan zaterdag. Er…

Lees meer

Politie ontdekt hennepkwekerij dankzij inbraakpoging

Dankzij een inbraakpoging heeft de politie in Roosendaal zondagmiddag een reeds geoogste hennepkwekerij ontdekt. De politie werd gewaarschuwd dat twee mannen probeerden in te breken…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier