main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Klaas Dijkhoff en Wybren van Haga.
7 oktober 2019 — 15:42

Van Haga houdt VVD-zetel in Tweede Kamer, kabinet is meerderheid kwijt

Het kabinet heeft de meerderheid in de Tweede Kamer verloren. Voormalig VVD-Kamerlid Wybren van Haga, die onlangs uit de fractie werd gezet, heeft besloten zijn zetel te behouden en zelfstandig verder te gaan.

Van Haga werd twee weken geleden uit de VVD-fractie gezet, omdat hij zich bleef bemoeien met zijn eigen vastgoedbedrijf. Hij schond hierdoor de integriteitsregels van de partij. Eerder was hij hier al over op de vingers getikt.

VVD: ‘Zetelroof Van Haga’

Vlak nadat de fractie het vertrouwen in Van Haga had opgezegd, kondigde hij aan na te denken of hij zijn zetel al dan niet zou houden. Tegen EenVandaag zegt Van Haga nu dat hij grote moeite had met die beslissing. “Het was een duivels dilemma, maar ik heb besloten mijn zetel te behouden.”

LEES OOK: VVD zet Kamerlid Van Haga uit fractie, mogelijk verliest coalitie meerderheid

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff spreekt van zetelroof, maar Van Haga zelf ziet dat anders. “Als ik zelf weg zou gaan, dan had ik mijn zetel ook zeker ingeleverd. Maar in dit geval heeft de VVD-fractie met mij gebroken. Ik vind dat ik dan het recht heb om een zelfstandige afweging te maken.”

Hoe verder voor kabinet?

De regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verliest nu de kleine meerderheid van één zetel en houdt er 75 over. Van Haga kondigt echter aan niet dwars te gaan liggen. Hij blijft ook lid van de partij. “Uiteraard steun ik het regeerakkoord en is er in principe geen risico voor het kabinet.”

Door: Mark Broersma

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic blijft dalen: ‘Overall bezetting is momenteel laag’

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 223, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 4 minder dan zaterdag. Er…

Lees meer

Politie ontdekt hennepkwekerij dankzij inbraakpoging

Dankzij een inbraakpoging heeft de politie in Roosendaal zondagmiddag een reeds geoogste hennepkwekerij ontdekt. De politie werd gewaarschuwd dat twee mannen probeerden in te breken…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier