main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De Zaak Van Je Leven - 27 september 2019 — 11:50

Moeder van vermoorde rozenmeisje doet haar verhaal: ‘Ik voelde me meteen niet goed worden’

Haar dochter werd in 1996 op zeer gewelddadige wijze om het leven gebracht en veertien jaar daarna kreeg Krystyna Zjawiona pas duidelijkheid over het lot van haar kind. Haar dochter bleek het onbekende rozenmeisje te zijn, dat in een bos in Lottum werd vermoord. In De Zaak van je Leven blikt haar moeder emotioneel terug.

Het rechercheonderzoek naar de dood van het rozenmeisje duurde jaren. In 2010 kwam de zaak in een stroomversnelling terecht en werden het motief voor de moord en de manier waarop dat gebeurde duidelijk. Ook de dader en opdrachtgever kregen een gezicht. Er bleef echter nog steeds één ding onduidelijk: wie is nu toch die dode vrouw?

Polen

Verschillende sporen en tips brachten de politie uiteindelijk in Polen. De doorbraak bleek de Poolse televisie, waar foto’s van het rozenmeisje werden getoond. “Een moeder belde dat zij haar dochter herkende”, herinnert teamleider van de politie Peter Crotjee zich.

Die moeder was Krystyna Zjawiona. Haar dochter, en dus het tot dan toe onbekende rozenmeisje, bleek Jozefa Wyka te heten. Haar bijnaam was Malgosia. “Mijn schoonzus die verderop woonde kwam naar mij toe en zei dat Malgosia op televisie was”, begint moeder Krystyna te vertellen. “Ik herkende haar gelijk toen ik de foto zag. Ik voelde me meteen niet goed worden door hoe ze eruitzag. Het was heel erg moeilijk voor mij en mijn zoon”, zegt ze emotioneel.

Weggelopen

Volgens Crotjee had Jozefa een moeilijke jeugd gehad en na weggelopen te zijn van huis kwam ze in Berlijn terecht, waar ze in de horeca ging werken. Later vertrok ze naar Keulen. “Sindsdien hadden we ook niets meer van haar vernomen. Wij begrepen dat niet, want ze liet altijd iets van zich horen.”

Bij de politie vond de familie geen gehoor. Jozefa was al achttien geweest en dus besloten zij niks aan haar vermissing te doen, schetst Zjawiona. Naar aanleiding van de Poolse tv-uitzending nam zij uiteindelijk contact op met de Nederlandse politie. Toen zij naar ons land kwam voor identificatie en bevestigde dat Jozefa vroeger een auto-ongeluk heeft gehad, was voor het onderzoeksteam de zaak rond.

Altijd vrolijk

Zo kon Krystyna Zjawiona na al die jaren het graf van haar overleden dochter in Nederland bezoeken. “Malgosia was altijd vrolijk, een gewoon kind. Hoe ze was gestorven, wist ik niet. Pas toen we naar Nederland kwamen, zijn we te weten gekomen dat iemand haar van het leven heeft beroofd.”

Ontdek in De Zaak van je Leven hoe de Nederlandse politie jarenlang zocht naar de identiteit van het onbekende rozenmeisje uit Lottum en de reden van haar dood. Meer De Zaak van je Leven zien? Check dan NPO Start!

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer