Uitzendbureaus verdienen miljoenen aan lerarentekort, schooldirecteuren zijn radeloos
De helft van de basisschooldirecteuren en directeuren in het speciaal onderwijs vindt dat commerciële bemiddeling op scholen wettelijk verboden moet worden. Het inhuren van leerkrachten via uitzendbureaus of detacheerders is volgens hen verspilling van publiek geld.
Dit blijkt uit een peiling van De Volkskrant en de Algemene Vereniging van Schoolleiders onder 586 schooldirecteuren. Door het enorme lerarentekort zijn scholen vaak genoodzaakt om uitzendbureaus in te schakelen, maar volgens de directeuren verdienen de uitzendbureaus op deze manier aan het lerarentekort.
Miljoenen
"Ik vind het onwenselijk als uitzendbureaus de schaarste op de arbeidsmarkt aangrijpen om bijvoorbeeld de tarieven te verhogen", zegt minister Arie Slob van Onderwijs tegen De Volkskrant. Volgens schattingen stroomt er jaarlijks miljoenen euro's naar de uitzendbureaus, weet de krant. Tijdelijke leraren zijn aanzienlijk duurder (30 t0t 50 procent), terwijl ze daar zelf niet altijd iets van terugzien. Ook stappen docenten met veel betere voorwaarden in als ze via een uitzendbureau binnenkomen voor een vaste functie.
Dertig procent van de schooldirecteuren heeft om deze reden het afgelopen jaar geen uitzendbureau ingeschakeld, maar raakten daardoor wel in de knoop met het lerarentekort.