main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2019 — 09:41

Europa wil tribunaal voor IS-terroristen, maar Amerika ligt dwars

Minister Blok van Buitenlandse Zaken probeert steun te vinden bij een VN-top in New York voor een internationaal tribunaal voor de berechting van IS-terroristen. De meeste Europese landen zijn voor, maar de VS is er vooralsnog op tegen.

Volgens CDA-Kamerlid Van Helvert heeft dat te maken met Amerikaanse militairen die mogelijk ook misdaden hebben gepleegd. “Ze zijn bang dat die paar militairen dan ook voor de rechter komen te staan, maar ik vind het belang van het berechten van IS-terroristen veel belangrijker”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Tribunaal in Syrië of Irak

Als het aan Van Helvert komt dat tribunaal in Syrië of Irak en blijven de IS-terroristen ook daar. “Daar is de misdaad gepleegd. Syrië en Irak hebben er ook recht op dat daar recht gesproken wordt.” Het Internationaal Strafhof in Den Haag is geen optie, omdat Syrië en Irak dit hof niet erkennen.

Neurenberg

Van Helvert vergelijkt de situatie met na de Tweede Wereldoorlog toen er in Neurenberg ook een tribunaal werd opgezet om nazi’s te berechten. “Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Nederlanders hebben deelgenomen aan genocide. Het kan niet zo zijn dat mensen heimelijk terugkomen of heimelijk daar blijven, zonder dat daar een straf tegenover komt te staan.”

Toch is een tribunaal zoals dat destijds in Neurenberg was volgens directeur politieke zaken van Den Haag Centrum voor Strategische Studies Han ten Broeke zeer moeilijk te realiseren. “Idealiter zou je een tribunaal zoals dat van Neurenberg willen. Dat is denk ik onhaalbaar omdat je de medewerking nodig hebt van Syrië en Irak. Wat je wel kan proberen is om een tribunaal in samenwerking met de Koerden in Irak op te richten.”

LEES OOK: Rechter: steunde Laura H. Islamitische Staat?

Door: Productie WNL

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer