Europa wil tribunaal voor IS-terroristen, maar Amerika ligt dwars
Minister Blok van Buitenlandse Zaken probeert steun te vinden bij een VN-top in New York voor een internationaal tribunaal voor de berechting van IS-terroristen. De meeste Europese landen zijn voor, maar de VS is er vooralsnog op tegen.
Volgens CDA-Kamerlid Van Helvert heeft dat te maken met Amerikaanse militairen die mogelijk ook misdaden hebben gepleegd. "Ze zijn bang dat die paar militairen dan ook voor de rechter komen te staan, maar ik vind het belang van het berechten van IS-terroristen veel belangrijker", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Tribunaal in Syrië of Irak
Als het aan Van Helvert komt dat tribunaal in Syrië of Irak en blijven de IS-terroristen ook daar. "Daar is de misdaad gepleegd. Syrië en Irak hebben er ook recht op dat daar recht gesproken wordt." Het Internationaal Strafhof in Den Haag is geen optie, omdat Syrië en Irak dit hof niet erkennen.
Neurenberg
Van Helvert vergelijkt de situatie met na de Tweede Wereldoorlog toen er in Neurenberg ook een tribunaal werd opgezet om nazi's te berechten. "Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Nederlanders hebben deelgenomen aan genocide. Het kan niet zo zijn dat mensen heimelijk terugkomen of heimelijk daar blijven, zonder dat daar een straf tegenover komt te staan."
Toch is een tribunaal zoals dat destijds in Neurenberg was volgens directeur politieke zaken van Den Haag Centrum voor Strategische Studies Han ten Broeke zeer moeilijk te realiseren. "Idealiter zou je een tribunaal zoals dat van Neurenberg willen. Dat is denk ik onhaalbaar omdat je de medewerking nodig hebt van Syrië en Irak. Wat je wel kan proberen is om een tribunaal in samenwerking met de Koerden in Irak op te richten."