main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 21 september 2019 — 17:44

Irritatie om houding politiek over georganiseerde misdaad: ‘Stop met spierballentaal’

De politiek zou zich beter moeten realiseren hoe groot het probleem van de georganiseerde misdaad in Nederland is. Dat zegt NRC-journalist Jan Meeus in WNL Op Zaterdag naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum van afgelopen woensdag.

Volgens Meeus zien veel politici nu pas de gevaren die de drugsmaffia in Nederland tot gevolg kan hebben. “Er is altijd met een bepaalde distantie gekeken naar de georganiseerde misdaad, omdat het ons niet zou raken.”

De moord op de broer van kroongetuige Nabil B. zorgde in de ogen van Meeus ook nog niet voor een verandering in het beoordelen van die misdaad door de politiek. “Dat was toch een Marokkaanse jongen gelieerd aan een criminele familie. Maar Wiersum had de zoon of schoonzoon van minister Grapperhaus kunnen zijn. Dat is de realiteit die nu is ingedaald.”

Politiek

Meeus ergert zich aan de houding van de politiek. “Dit land heeft behoefte aan politici die over hun eigen schaduw heenstappen. Zij moeten de gemakkelijke retoriek en simpele oplossingen terzijde schuiven en dit monster in de ogen gaan kijken. Dit probleem is niet rechts of links, maar van ons allemaal.”

LEES OOK: Premier Rutte na liquidaties: ‘Wij zijn het gezag, dat is onveranderd’

Oplossingen

Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma noemt de reactie van de politiek op daden van de georganiseerde misdaad spierballentaal. “Meer politie op straat lost niets op, want je trekt niet een blik politieagenten open. Hetzelfde geldt voor de beveiliging, men kan het niet aan. Je moet met een andere blik tegen deze problematiek aan gaan kijken.”

De politiek zou er in de ogen van Meeus goed aan doen om in gesprek te gaan met mensen die dagelijks met deze criminaliteit te maken hebben, zoals medewerkers van het Openbaar Ministerie. “Vraag wat zij nodig hebben in de dagelijkse praktijk in plaats van alleen eindeloos dingen van bovenaf te roepen.”

Door: Mark Broersma

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug