Baudet: ‘Obsessie met schaduwkanten Gouden Eeuw is teken van culturele ziekte’
Het altijd maar benadrukken van de schaduwkanten van de Gouden Eeuw is een teken van een culturele ziekte. Dat zei Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet vanochtend in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Baudet kondigde in de uitzending een documentairereeks aan over helden uit de Nederlandse geschiedenis. Met de serie moet Nederland weer "zelfvertrouwen terugkrijgen", zo zegt Baudet.
Vorige week ontstond een discussie nadat het Amsterdam Museum bekendmaakte de term 'Gouden Eeuw' te willen schrappen. De term zou volgens het museum voorbij gaan aan de schaduwkanten van die periode, zoals armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel.
Ziekte
"Het is opmerkelijk dat het eerste waar iedereen denkt naar te moeten vragen de schaduwkanten zijn", zegt Baudet. "Dan is er iets aan de hand met je land. Altijd maar die schaduwkanten benadrukken, dat vind ik een teken van een culturele ziekte. We moeten daar mee ophouden"
In de documentairereeks wil Baudet vooral focussen op wat deze helden "onderscheidend maakt". "Wat deze mensen onderscheidt is niet dat er armoede was of dat ze een keer teveel dronken. Wat ze onderscheidt is dat ze bijzondere dingen hebben gedaan. Die wil ik vertellen."
LEES OOK: Amsterdam Museum stopt met ‘Gouden Eeuw’: ‘Helemaal de weg kwijt’