main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
17 september 2019 — 14:25

Koning in troonrede: ‘Economische groei zal komende jaren minder worden’

De economische vooruitzichten in Nederland zijn voor komend jaar positief, maar in de jaren daarna zal de economische groei gematigder worden. Dat zei koning Willem-Alexander zojuist in de troonrede.

Over de huidige economische status van het land spreekt de koning lovende woorden. “Niet eerder hadden zoveel mensen betaald werk. De staatsschuld is onder controle en de lasten kunnen omlaag. Zowel de ramingen van de groei, als de koopkracht en het begrotingssaldo laten voor komend jaar plussen zien.”

Wel stelt de koning dat er zowel op korte als lange termijn een winstwaarschuwing moet worden afgegeven. “De realiteit is ook dat Nederland de komende jaren in een fase van gematigder groei komt.” Dit ontstaat volgens de koning door onder meer wereldwijde handelsconflicten en de dreigende brexit.

Omdat de economische groei naar verwachting in de komende jaren minder zal worden, moeten mensen volgens de koning gaan nadenken hoe zij in de toekomst geld kunnen verdienen en zodoende goede voorzieningen kunnen blijven behouden.

LEES OOK: Zien! Koning met baard in glazen koets op Prinsjesdag

Investeren

De koning had in zijn toespraak verder aandacht voor de plannen van het kabinet om meer te investeren in de zorg, defensie, meer politieagenten op straat en in wegen en spoor. Er komt tevens een zogeheten woningbouwimpuls om sneller en meer woningen te realiseren voor starters en middeninkomens.

Ook werd de komst van een investeringsfonds aangekondigd. “Het doel is specifieke projecten mogelijk te maken in de sfeer van kennisontwikkeling, innovatie en infrastructuur, die het fundament onder de economie van de toekomst sterker maken”, aldus Willem-Alexander.

Vernieuwingen kiesstelsel

Naast economische terreinen ging de koning ook in op de toekomst van de politiek in Nederland. Het kabinet komt met voorstellen voor de vernieuwing en vereenvoudiging van het kiesstelsel, zodat kiezers meer mogelijkheden krijgen om invloed uit te oefenen op wie er in de Tweede Kamer komen. Om de stem van jongeren te vergroten, komt er bovendien een jongerenparlement. Hoe dit er precies uit gaat zien, is niet duidelijk.

Lees hier de volledige troonrede terug die de koning eerder vanmiddag in de ridderzaal heeft uitgesproken.

Door: Mark Broersma

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug