main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 17 september 2019 — 10:29

‘Kabinet krijgt het niet erg lastig, oppositie is druk met eigen problemen’

Het kabinet gaat het de komende dagen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen niet heel erg lastig krijgen, verwacht politiek commentator Wouter de Winther. De oppositiepartijen hebben het vooral druk met hun eigen problemen, zegt De Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vorig jaar was er na Prinsjesdag veel commotie rondom het afschaffen van de dividendbelasting. “Dat kwam uit de koker van de minister-president, dus kon de oppositie eendrachtig naar hem wijzen. Dit jaar is er in de oppositie onderling veel onrust.”

Als voorbeeld noemt De Winther de interne strubbelingen hij Forum voor Democratie rond het vertrek van mede-oprichter Henk Otten. “Ook de SP ligt op de grond en probeert op te krabbelen, maar dat lukt nog niet echt. De PvdA is in de peilingen GroenLinks aan het voorbijgaan, dus die partij hoeft niet meer zo erg met GroenLinks samen te werken. Kortom, de oppositie heeft de handen vol aan zichzelf.”

‘PvdA heeft voet in de deur’

Een van de thema’s die de komende dagen veel besproken zal worden is onderwijs. “Je ziet dat de PvdA daarover al op de trom aan het slaan is. Die partij is belangrijk omdat de plannen door de Eerste Kamer moeten, en dat kan niet zonder hun steun. De PvdA heeft dus een voet tussen de deur en kan flink wat eisen.”

Geert Wilders zal het “over een hele andere boeg gooien”, zo verwacht De Winther. “Hij zal het helemaal over zijn proces hebben. Vorige week werd hem daarover nog een debat misgunt. Dat kan hij morgen een half uur lang op televisie alsnog voeren.”

Ook parlementair journalist van het NRC Barbara Rijlaarsdam verwacht minder heikele punten dan vorig jaar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. “Je zult zien dat bijvoorbeeld het stikstofprobleem een van de onderwerpen is waarover gesproken zal worden. Partijen weten zich daar niet echt raad mee. De pensioenen zijn ook een onderwerp waar vooral de linkse oppositie over zal beginnen.”

LEES OOK: Kabinet terughoudend met nieuws over lastenverlichting: ‘In praktijk viel het tegen’

Door: Tom Janssen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug