main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 17 september 2019 — 10:29

‘Kabinet krijgt het niet erg lastig, oppositie is druk met eigen problemen’

Het kabinet gaat het de komende dagen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen niet heel erg lastig krijgen, verwacht politiek commentator Wouter de Winther. De oppositiepartijen hebben het vooral druk met hun eigen problemen, zegt De Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vorig jaar was er na Prinsjesdag veel commotie rondom het afschaffen van de dividendbelasting. “Dat kwam uit de koker van de minister-president, dus kon de oppositie eendrachtig naar hem wijzen. Dit jaar is er in de oppositie onderling veel onrust.”

Als voorbeeld noemt De Winther de interne strubbelingen hij Forum voor Democratie rond het vertrek van mede-oprichter Henk Otten. “Ook de SP ligt op de grond en probeert op te krabbelen, maar dat lukt nog niet echt. De PvdA is in de peilingen GroenLinks aan het voorbijgaan, dus die partij hoeft niet meer zo erg met GroenLinks samen te werken. Kortom, de oppositie heeft de handen vol aan zichzelf.”

‘PvdA heeft voet in de deur’

Een van de thema’s die de komende dagen veel besproken zal worden is onderwijs. “Je ziet dat de PvdA daarover al op de trom aan het slaan is. Die partij is belangrijk omdat de plannen door de Eerste Kamer moeten, en dat kan niet zonder hun steun. De PvdA heeft dus een voet tussen de deur en kan flink wat eisen.”

Geert Wilders zal het “over een hele andere boeg gooien”, zo verwacht De Winther. “Hij zal het helemaal over zijn proces hebben. Vorige week werd hem daarover nog een debat misgunt. Dat kan hij morgen een half uur lang op televisie alsnog voeren.”

Ook parlementair journalist van het NRC Barbara Rijlaarsdam verwacht minder heikele punten dan vorig jaar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. “Je zult zien dat bijvoorbeeld het stikstofprobleem een van de onderwerpen is waarover gesproken zal worden. Partijen weten zich daar niet echt raad mee. De pensioenen zijn ook een onderwerp waar vooral de linkse oppositie over zal beginnen.”

LEES OOK: Kabinet terughoudend met nieuws over lastenverlichting: ‘In praktijk viel het tegen’

Door: Tom Janssen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug