‘Kabinet krijgt het niet erg lastig, oppositie is druk met eigen problemen’
Het kabinet gaat het de komende dagen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen niet heel erg lastig krijgen, verwacht politiek commentator Wouter de Winther. De oppositiepartijen hebben het vooral druk met hun eigen problemen, zegt De Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Vorig jaar was er na Prinsjesdag veel commotie rondom het afschaffen van de dividendbelasting. “Dat kwam uit de koker van de minister-president, dus kon de oppositie eendrachtig naar hem wijzen. Dit jaar is er in de oppositie onderling veel onrust.”
Als voorbeeld noemt De Winther de interne strubbelingen hij Forum voor Democratie rond het vertrek van mede-oprichter Henk Otten. “Ook de SP ligt op de grond en probeert op te krabbelen, maar dat lukt nog niet echt. De PvdA is in de peilingen GroenLinks aan het voorbijgaan, dus die partij hoeft niet meer zo erg met GroenLinks samen te werken. Kortom, de oppositie heeft de handen vol aan zichzelf.”
‘PvdA heeft voet in de deur’
Een van de thema’s die de komende dagen veel besproken zal worden is onderwijs. “Je ziet dat de PvdA daarover al op de trom aan het slaan is. Die partij is belangrijk omdat de plannen door de Eerste Kamer moeten, en dat kan niet zonder hun steun. De PvdA heeft dus een voet tussen de deur en kan flink wat eisen.”
Geert Wilders zal het “over een hele andere boeg gooien”, zo verwacht De Winther. “Hij zal het helemaal over zijn proces hebben. Vorige week werd hem daarover nog een debat misgunt. Dat kan hij morgen een half uur lang op televisie alsnog voeren.”
Ook parlementair journalist van het NRC Barbara Rijlaarsdam verwacht minder heikele punten dan vorig jaar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. “Je zult zien dat bijvoorbeeld het stikstofprobleem een van de onderwerpen is waarover gesproken zal worden. Partijen weten zich daar niet echt raad mee. De pensioenen zijn ook een onderwerp waar vooral de linkse oppositie over zal beginnen.”
LEES OOK: Kabinet terughoudend met nieuws over lastenverlichting: ‘In praktijk viel het tegen’
Door: Tom Janssen
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
Stand van Nederland: Generatie Next
Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.
Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…
Lees meerOnverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…
Lees meerDe 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…
Lees meerHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…
Lees meerIn het onderwijs moet meer aandacht worden besteed aan het feit dat men niet “onschendbaar” is op het internet. Dat zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian. Aanleiding…
Lees meerVandaag krijgt verpleeghuismedewerkster Senna Elkadiri de tweede prik van het Pfizer-vaccin toegediend. Ze is daarmee de eerste Nederlander die vanaf volgende week immuun moet zijn…
Lees meerNu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…
Lees meerSportscholen kampen al maanden met de strikte regels van de coronamaatregelen. Momenteel is het toegestaan om met maximaal twee personen samen buiten te sporten. Een…
Lees meerDe Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de avondklokrellen van de afgelopen dagen. Er wordt ook gesproken over een motie van Geert Wilders. De PVV-leider is…
Lees meerNaast ondernemers en politieagenten zijn ook mediavoorzieningen het mikpunt van de relschoppers. Velen zijn van mening dat media “de spreekbuis van de overheid” zijn. Journalisten…
Lees meerHet aantal pakketjes dat niet wordt bezorgd of wordt bezorgd met een waardeloze inhoud, zoals plastic prul, is dit jaar enorm toegenomen. Dit meldt de…
Lees meerDemissionair minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) maakt zich zorgen om opruiende berichten in appgroepen van chatdienst Telegram. Het blijkt dat veel relschoppers vooraf aan de…
Lees meer“En, ben je nu wakker geworden? Goed gevoel dat je de stad naar de vernieling hebt geholpen? De ondernemers in je eigen stad schade berokkend,…
Lees meerDe vierde avond met avondklok verliep aanzienlijk rustiger dan de voorgaande avonden. Dat komt er onder meer door omdat de politie “strak op de bal…
Lees meerGeorge Soros als kwade genius achter het coronavirus, de aanslagen van 9 september 2001 die een Joods complot zouden zijn, net als de kredietcrisis in…
Lees meer