main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zondag - 15 september 2019 — 11:36

Econoom: ‘Raak niet in paniek bij negatieve spaarrente’

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente die banken betalen nog verder met 0.5 procent, maakte het instituut deze week bekend. Het is een onderdeel van een pakket aan maatregelen dat de ECB heeft genomen om de economie aan te zwingelen en inflatie tegen te gaan. Voor ons spaargeld kan dat gevolgen hebben, maar volgens econoom Erica Verdegaal is er geen reden tot paniek.

“Indien banken daadwerkelijk negatieve rente gaan incasseren over spaargeld, is mijn advies: raak niet in paniek, want dan ga je gekke dingen doen”, aldus Verdegaal in WNL op Zondag op NPO 1.

Spaargeld verplaatsen

Uit rondvraag van de Consumentenbond blijkt dat 80 procent van de spaarders zijn geld ‘verplaatst’ indien de spaarrente negatief wordt. “Onzin”, zegt Verdegaal. Het onderzoek van de Consument is volgens haar nauwelijks verankerd. “Indien je een paar duizend euro hebt gespaard, laat het dan vooral lekker op de bank staan. Bij een paar ton aan spaargeld is het pas interessant om te gaan schuiven met het geld. Dan kun je bijvoorbeeld zelf geld gaan uitlenen, dat is onder bepaalde regels gewoon mogelijk.”

Ook benadrukt ze dat consumenten geen bedrijven of overheden zijn en dat spaargeld “niet hoeft te werken. Als je schulden hebt, los die dan eerst af. En neem geen extra leningen om daarmee te investeren. Beleggen is alleen verstandig als je het belegde geld daadwerkelijk kunt missen.” Zakenvrouw Jacqueline Zuidweg, ook te gast in WNL op Zondag pleit voor “de Belgische benadering van negatieve spaarrente. Tot een ton spaargeld wordt er geen negatieve rente berekend.”

Komt die negatieve rente er daadwerkelijk?

Of de banken daadwerkelijk rente gaan rekenen over spaargeld, is nog maar de vraag. Zo schrijft economie verslaggever André Meinema op de NOS-site: ‘De heffing die de ECB banken oplegt voor kasgeld wordt zwaarder, van min 0,4 procent naar min 0,5 procent, maar een groot deel van dat verplicht aan te houden kasgeld krijgt een vrijstelling. Dat scheelt de banken een paar honderd miljoen euro. Europese banken betalen nu samen jaarlijks zo’n 7 miljard euro, met de hogere heffing zou dat oplopen naar 9 miljard, maar met de vrijstelling komen banken nu uit op 5 miljard euro.’

Daarmee is de negatieve spaarrente volgens Meinema voorlopig gesust, hoewel het probleem daarmee nog niet is opgelost. Door de renteverlaging zakt de hypotheekrente en rente over leningen mogelijk nog lager, wat minder inkomsten voor de bank betekent. De banken moeten toch ergens aan verdienen.

Ook voor de pensioenfondsen kan de renteverlaging ongunstig uitpakken. Zo verwacht financieel journalist Martine Wolzak dat veel pensioenen eind 2019 “stevig gekort zullen worden.” Dit zei ze vorige week in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. 

WNL op Zondag met Rick Nieman terugkijken kan hier.

 

Door: Leroy van den Berg

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel? Kijk woensdag naar Hufterproef om 20:25 op NPO 3.

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Europese Unie en Groot-Brittannië sluiten Brexit-deal: ‘Geweldig’

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een deal gesloten over de Brexit. Dat bevestigen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker via…

Lees meer

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer