main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zondag - 15 september 2019 — 11:36

Econoom: ‘Raak niet in paniek bij negatieve spaarrente’

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente die banken betalen nog verder met 0.5 procent, maakte het instituut deze week bekend. Het is een onderdeel van een pakket aan maatregelen dat de ECB heeft genomen om de economie aan te zwingelen en inflatie tegen te gaan. Voor ons spaargeld kan dat gevolgen hebben, maar volgens econoom Erica Verdegaal is er geen reden tot paniek.

“Indien banken daadwerkelijk negatieve rente gaan incasseren over spaargeld, is mijn advies: raak niet in paniek, want dan ga je gekke dingen doen”, aldus Verdegaal in WNL op Zondag op NPO 1.

Spaargeld verplaatsen

Uit rondvraag van de Consumentenbond blijkt dat 80 procent van de spaarders zijn geld ‘verplaatst’ indien de spaarrente negatief wordt. “Onzin”, zegt Verdegaal. Het onderzoek van de Consument is volgens haar nauwelijks verankerd. “Indien je een paar duizend euro hebt gespaard, laat het dan vooral lekker op de bank staan. Bij een paar ton aan spaargeld is het pas interessant om te gaan schuiven met het geld. Dan kun je bijvoorbeeld zelf geld gaan uitlenen, dat is onder bepaalde regels gewoon mogelijk.”

Ook benadrukt ze dat consumenten geen bedrijven of overheden zijn en dat spaargeld “niet hoeft te werken. Als je schulden hebt, los die dan eerst af. En neem geen extra leningen om daarmee te investeren. Beleggen is alleen verstandig als je het belegde geld daadwerkelijk kunt missen.” Zakenvrouw Jacqueline Zuidweg, ook te gast in WNL op Zondag pleit voor “de Belgische benadering van negatieve spaarrente. Tot een ton spaargeld wordt er geen negatieve rente berekend.”

Komt die negatieve rente er daadwerkelijk?

Of de banken daadwerkelijk rente gaan rekenen over spaargeld, is nog maar de vraag. Zo schrijft economie verslaggever André Meinema op de NOS-site: ‘De heffing die de ECB banken oplegt voor kasgeld wordt zwaarder, van min 0,4 procent naar min 0,5 procent, maar een groot deel van dat verplicht aan te houden kasgeld krijgt een vrijstelling. Dat scheelt de banken een paar honderd miljoen euro. Europese banken betalen nu samen jaarlijks zo’n 7 miljard euro, met de hogere heffing zou dat oplopen naar 9 miljard, maar met de vrijstelling komen banken nu uit op 5 miljard euro.’

Daarmee is de negatieve spaarrente volgens Meinema voorlopig gesust, hoewel het probleem daarmee nog niet is opgelost. Door de renteverlaging zakt de hypotheekrente en rente over leningen mogelijk nog lager, wat minder inkomsten voor de bank betekent. De banken moeten toch ergens aan verdienen.

Ook voor de pensioenfondsen kan de renteverlaging ongunstig uitpakken. Zo verwacht financieel journalist Martine Wolzak dat veel pensioenen eind 2019 “stevig gekort zullen worden.” Dit zei ze vorige week in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. 

WNL op Zondag met Rick Nieman terugkijken kan hier.

 

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Terugkijken: Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

189 coronapatiënten op intensive cares, één meer dan dinsdag

Op de intensive cares worden momenteel 189 patiënten behandeld omdat ze het coronavirus onder de leden hebben. Dat is één meer dan dinsdag. Ernst Kuipers,…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Onverwachte hulp in strafzaak over kinderuitbuiting

In 2014 slaat een Amsterdamse politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. Uit onderzoek blijkt dat de jonge…

Lees meer

Politie zet slachterij in Apeldoorn af wegens schending coronaregels

De politie heeft ingegrepen bij een slachterij van vleesverwerker Vion in Apeldoorn waar de coronarichtlijnen waren geschonden. Het terrein is afgesloten, meldt het ministerie van…

Lees meer

Iedereen met klachten kan zich vanaf maandag laten testen op corona

Iedereen die klachten heeft die lijken op symptomen van het coronavirus, kan zich vanaf maandag laten testen. De GGD’en en de testlaboratoria zijn er klaar…

Lees meer

Tramschutter Gökmen T. schuldig verklaard aan de verkrachting

Tramschutter Gökmen T. is woensdag door de rechtbank in Utrecht schuldig verklaard aan de verkrachting van een vrouw in juli 2017, meldt persbureau ANP. T….

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 15, 7 nieuwe ziekenhuisopnames

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze zijn overleden door het coronavirus, is gestegen met 15, zo blijkt uit de laatste cijfers van het…

Lees meer

Meer woningen te koop en meer woningen verkocht dan voor coronacrisis

Er staan veel meer woningen te koop dan voor de coronacrisis. Experts hielden hun hart vast en waren bang dat de crisis de huizenmarkt op…

Lees meer

Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier