main-logo NPO Start
Word lid
Stand van Nederland - 7 september 2019 — 18:35

‘Veel pensioenen zullen eind 2019 stevig gekort worden’

Vlak voor de zomer werd na lang onderhandelen eindelijk een pensioenakkoord gesloten tussen de regering, werkgevers en vakbonden. Nu lijkt dat akkoord alsnog onder druk te staan, zegt financieel journalist Martine Wolzak in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

“Ik verwacht flinke kortingen op de pensioenen aan het einde van dit jaar. De inkt van het akkoord was nog niet opgedroogd of de risicovrije rente zakte al flink. Niemand houdt er nog rekening mee dat de rente nog genoeg zal stijgen”, aldus Wolzak.

Hoe lager de rente, des te meer geld de pensioenfondsen in huis moeten hebben. De regels stellen dat fondsen van elke honderd euro die ze moeten uitkeren daadwerkelijk honderd euro in de kas moeten hebben: de zogenoemde dekkingsgraad. Zodra dit bedrag onder de honderd euro zakt, is er nood aan de man.

Het gevolg van de lage risicovrije rente is een te lage dekkingsgraad, waardoor pensioenfondsen niet aan hun uitkeringsverplichting kunnen voldoen en noodgedwongen moeten korten op de pensioenen. Ook kunnen werkenden bij een te lage dekkingsgraad minder pensioen opbouwen. De mogelijke kortingen gelden voor acht miljoen werknemers en gepensioneerden.

Aangepast akkoord

Het is nu aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken om met een aangepast akkoord te komen, dat inspeelt op de meest recente ontwikkelingen. Wolzak: “Hoe kan hij het leed nu nog verzachten? Dat is de vraag. GroenLinks en PvdA steunden het akkoord eerder, maar zullen geen onnodige kortingen accepteren.” Het volledige akkoord kan daardoor in het water vallen.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel, er zijn immers ook pensioenfondsen die het wél goed doen. “Dat zijn voornamelijk fondsen van particuliere bedrijven, zoals Shell. Ook de fondsen van de banken staan er goed voor.” De twee grootste pensioenfondsen,  ABP en Zorg & Welzijn, dreigen echter wel in de problemen te komen. Er zijn 5,8 miljoen mensen aangesloten bij deze twee fondsen.

LEES OOK: Nood aan de man: korten op pensioen dreigt voor 8 miljoen pensioengerechtigden

Door: Leroy van den Berg

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Met 21.000 voorkeursstemmen kwam Maurits von Martels begin 2017 in de Tweede Kamer terecht voor het CDA. Daarvoor was hij melkveehouder en wethouder in Dalfsen. Want we kunnen wel wat meer boerenverstand gebruiken in de Kamer, aldus de politicus. Hoe kijkt hij aan tegen de stikstofproblematiek? En welke muziek luistert hij graag? Je hoort hem om middernacht op NPO Radio 2 bij Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur
Automobilist gebruikt lachgas en filmt eigen achtervolging

Een 23-jarige man is woensdagavond aangehouden in Ede nadat hij al rijdend lachgas gebruikte. De bestuurder filmde vervolgens zijn eigen achtervolging met een telefoon, meldt…

Lees meer

Treinreiziger even vaak op tijd als vorig jaar, meer reizigers

NS-reizigers kwamen afgelopen jaar in bijna 93 procent van alle treinritten op tijd aan en het aantal reizigers is flink gestegen. Dat blijkt uit de…

Lees meer

‘Minder aantal mensen viert Sinterklaas, lootjes trekken met Kerst wordt populairder’

In 2015 vierde 61% van de Nederlanders Sinterklaas, in 2019 is dat 50 procent. Lootjes trekken met Kerst wordt populairder: in 2015 deed 16 procent…

Lees meer

‘Rookruimtes moeten uiterlijk 2022 verdwijnen’

Alle rookruimtes moeten uiterlijk 2022 zijn verdwenen. In alle openbare gebouwen, overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven gaan de roomruimtes daarmee eerder dicht dan was afgesproken….

Lees meer

Vermist meisje Marley (11) teruggevonden na AMBER Alert, vader is aangehouden

Het vermiste 11-jarige meisje uit Lelystad, voor wie eerder donderdag een Amber Alert was verspreid, is terecht. Haar vader is aangehouden. Het meisje was uit…

Lees meer

AMBER Alert voor vermiste Marley (11) uit Lelystad

Er is een AMBER Alert verspreid voor Marley (11) uit Lelystad. Zij wordt sinds woensdag vermist en zou in gezelschap zijn van haar vader, meldt…

Lees meer

Stikstof spoedwet door Kamer zonder linkse steun

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de aanpak van het stikstofprobleem waarmee het kabinet de woningbouw vlot wil trekken, meldt het ANP….

Lees meer

Pas op! ‘Criminelen richten zich in 2020 op mobiel bankieren’

Mensen die gebruik maken van mobiel bankieren moeten komend jaar oppassen. Volgens het Russische IT-beveiligingsbedrijf Kaspersky richten cybercriminelen zich volgend jaar waarschijnlijk op apps voor…

Lees meer