main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zondag - 15 september 2019 — 14:32

Baudet: ‘Ik ben geen identiteitspoliticus, we strijden juist voor een pluriform Nederlanderschap’

Elma Drayer, opiniemaker en schrijver van het boek Witte Schuld (waarin ze het fenomeen ‘identiteitspolitiek’ onderzoekt) noemt Thierry Baudet in tv-programma WNL op Zondag een identiteitspoliticus. Een aantijging waar Baudet het stellig mee oneens is.

“Ik vind identiteitspolitiek, mensen vastpinnen op hun etnische achtergrond, verkeerd”, verklaart hij tegen presentator Rick Nieman. “Het staat haaks op het ideaal dat wij uitdragen: een gedeelde nationaliteit waar wij allen onderdeel van zijn.”

Drayer is het overduidelijk niet eens met de stellingname van de politicus. “De kletskoek die jij uitkraamt, en Wilders met zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak, is rechtse identiteitspolitiek. Jij behartigt de belangen van de iets hoger opgeleide witte medemens. Iets dat Wilders met Henk en Ingrid doet. (…) Uiteraard doe je dat niet openlijk, net als DENK niet openlijk alleen de belangen behartigt van Nederlanders met een islamitische achtergrond, maar in de praktijk bedrijf je wel degelijk rechtse identiteitspolitiek.”

LEES OOK: Baudet: ‘Predikers vastzetten en het land uitgooien’ 

Plek voor iedereen

“Ik vind het heel erg wat hier gebeurt. Zij zegt dat ze beter weet wat ik vind, dan dat ik zelf zeg wat ik vind. Dat is verdachtmaking”, verdedigt Baudet de bewering van Drayer. “Wij staan juist voor een open, pluriform Nederlanderschap waarin iedereen een rol speelt. Daarom is het ook zo dat mensen van alle afkomsten en uit alle windstreken zich thuis voelen bij Forum voor Democratie. (…) U bedrijft zelf identiteitspolitiek door te zeggen: ‘jij mag het niet met mij eens zijn. Ik vind dit heel fout en neem hier nadrukkelijk en in elke vorm afstand van. Ik laat me niet in die hoek drukken. (…) Dit is journalistiek van het jaar nul. (…) Het Nederlanderschap waar wij voor staan, staat open voor mensen uit alle windstreken, als ze maar onze waarden en manier van leven willen steunen. Punt.”

Bekijk de volledige discussie in de video aan de bovenzijde van dit artikel.

WNL op Zondag met Rick Nieman terugkijken kan hier.

Door: Leroy van den Berg

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel? Kijk woensdag naar Hufterproef om 20:25 op NPO 3.

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Europese Unie en Groot-Brittannië sluiten Brexit-deal: ‘Geweldig’

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een deal gesloten over de Brexit. Dat bevestigen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker via…

Lees meer

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer