main-logo NPO Start
Word lid
Foto: Pexels
13 september 2019 — 13:56

Politieagente deelt zeer emotioneel blog: ‘Jij bent zeker ook verdrietig dat mijn broertje dood is?’

Als politieagente kan het voorkomen dat je in een situatie terecht komt waar geen training of les je op voor kan bereiden. Agente Gitta Wolswijk deelt op de site van de politie zo’n verhaal. Ze vertelt hoe ze een vierjarig meisje moest vertellen dat haar achttien maanden oude broertje was overleden.

Samen met een collega is Gitta onderweg naar een melding van een slachtoffertje van achttien maanden, van wie de huisarts geen natuurlijk overlijden durft af te geven. Als ze in de woning komen, zien ze het jongetje op een aankleedkussen liggen in de woonkamer. “Het kind heeft een glimlach op zijn gezichtje”, schrijft Gitte.

Drie minuten

Dan spreekt de vader haar aan. “We hebben ook een dochter. Zij is nu op school, maar hoe gaan we dit vertellen?”, vraagt de man, voor hij in huilen uitbarst. Gitta: “De vader is wanhopig en smeekt of ik alsjeblieft met hem mee wil gaan. Met instemming van de moeder loop ik met de vader naar de school. Het is hooguit drie minuten lopen, maar het voelt aan alsof we er uren over doen.”

Het meisje wordt uit de klas gehaald en springt bij haar vader op schoot. Ze snapt echter niet dat er een politieagente bij is. “Ik leg haar uit dat ik iets heel verdrietigs moet vertellen. Het meisje kijkt mij begrijpend aan. Ik vertel haar dat haar broertje dood is en laat een pauze vallen om te kijken wat dit nieuws met haar doet. Het meisje begint hard te huilen en roept: ‘Ik wilde zo graag mijn broertje houden'”, schrijft Gitta.

Klas

Dan komt het meisje plots bij Gitta op schoot zitten. “Jij bent zeker ook verdrietig dat mijn broertje dood is?'”, vraagt ze aan Gitta. “Ik zeg dat ik het heel verdrietig vind dat zij haar broertje moeten missen. Het meisje slaat haar warme en plakkerige armpjes om mijn nek en vraagt of ze haar broertje nog mag zien voor hij onder de grond gaat.”

Na een kort bezoek aan de klas waarbij het meisje vertelt dat haar broertje is overleden en sommige kinderen hard beginnen te huilen, loopt het drietal richting huis. “Het meisje rent op haar moeder af, knuffelt haar en rent daarna naar de eettafel, klimt op een stoel en kijkt van bovenaf naar haar broertje. Tranen stromen over haar wangen”, omschrijft de politieagente.

“Ik zie dat mijn collega’s in de kamer zichtbaar aangeslagen zijn door de reactie van het meisje. Het meisje springt van de stoel af en rent naar mij toe. Ze zegt dat ze nu bij haar nichtje gaat spelen, die altijd zo grappig is. Het doet me beseffen dat ze gelukkig nog een kind is.”

Lieve politieagente

Het meisje wordt even later opgehaald door haar tante, maar springt nog één keer in de handen van Gitta. “Je bent een hele lieve politie, net zo lief als mijn broertje alleen ben jij niet dood. Ik ga een mooie tekening voor je maken want jij bent nu mijn vriendin”, fluistert het meisje in haar oor.

Pas in de auto terug naar het bureau komen bij Gitta de tranen. Dagen later wordt er een hele mooie tekening bezorgd van een grote ster, bloemen en twee poppetjes.”De afzender? Mijn vriendin”, besluit Gitta.

LEES OOK: Frans Bauer springt in de bres voor agenten: ‘Ze verdienen de steun van ons allemaal’

Door: Thijs Kroezen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel? Kijk woensdag naar Hufterproef om 20:25 op NPO 3.

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Europese Unie en Groot-Brittannië sluiten Brexit-deal: ‘Geweldig’

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een deal gesloten over de Brexit. Dat bevestigen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker via…

Lees meer

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer