main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Foto: Pexels
13 september 2019 — 13:56

Politieagente deelt zeer emotioneel blog: ‘Jij bent zeker ook verdrietig dat mijn broertje dood is?’

Als politieagente kan het voorkomen dat je in een situatie terecht komt waar geen training of les je op voor kan bereiden. Agente Gitta Wolswijk deelt op de site van de politie zo’n verhaal. Ze vertelt hoe ze een vierjarig meisje moest vertellen dat haar achttien maanden oude broertje was overleden.

Samen met een collega is Gitta onderweg naar een melding van een slachtoffertje van achttien maanden, van wie de huisarts geen natuurlijk overlijden durft af te geven. Als ze in de woning komen, zien ze het jongetje op een aankleedkussen liggen in de woonkamer. “Het kind heeft een glimlach op zijn gezichtje”, schrijft Gitte.

Drie minuten

Dan spreekt de vader haar aan. “We hebben ook een dochter. Zij is nu op school, maar hoe gaan we dit vertellen?”, vraagt de man, voor hij in huilen uitbarst. Gitta: “De vader is wanhopig en smeekt of ik alsjeblieft met hem mee wil gaan. Met instemming van de moeder loop ik met de vader naar de school. Het is hooguit drie minuten lopen, maar het voelt aan alsof we er uren over doen.”

Het meisje wordt uit de klas gehaald en springt bij haar vader op schoot. Ze snapt echter niet dat er een politieagente bij is. “Ik leg haar uit dat ik iets heel verdrietigs moet vertellen. Het meisje kijkt mij begrijpend aan. Ik vertel haar dat haar broertje dood is en laat een pauze vallen om te kijken wat dit nieuws met haar doet. Het meisje begint hard te huilen en roept: ‘Ik wilde zo graag mijn broertje houden'”, schrijft Gitta.

Klas

Dan komt het meisje plots bij Gitta op schoot zitten. “Jij bent zeker ook verdrietig dat mijn broertje dood is?'”, vraagt ze aan Gitta. “Ik zeg dat ik het heel verdrietig vind dat zij haar broertje moeten missen. Het meisje slaat haar warme en plakkerige armpjes om mijn nek en vraagt of ze haar broertje nog mag zien voor hij onder de grond gaat.”

Na een kort bezoek aan de klas waarbij het meisje vertelt dat haar broertje is overleden en sommige kinderen hard beginnen te huilen, loopt het drietal richting huis. “Het meisje rent op haar moeder af, knuffelt haar en rent daarna naar de eettafel, klimt op een stoel en kijkt van bovenaf naar haar broertje. Tranen stromen over haar wangen”, omschrijft de politieagente.

“Ik zie dat mijn collega’s in de kamer zichtbaar aangeslagen zijn door de reactie van het meisje. Het meisje springt van de stoel af en rent naar mij toe. Ze zegt dat ze nu bij haar nichtje gaat spelen, die altijd zo grappig is. Het doet me beseffen dat ze gelukkig nog een kind is.”

Lieve politieagente

Het meisje wordt even later opgehaald door haar tante, maar springt nog één keer in de handen van Gitta. “Je bent een hele lieve politie, net zo lief als mijn broertje alleen ben jij niet dood. Ik ga een mooie tekening voor je maken want jij bent nu mijn vriendin”, fluistert het meisje in haar oor.

Pas in de auto terug naar het bureau komen bij Gitta de tranen. Dagen later wordt er een hele mooie tekening bezorgd van een grote ster, bloemen en twee poppetjes.”De afzender? Mijn vriendin”, besluit Gitta.

LEES OOK: Frans Bauer springt in de bres voor agenten: ‘Ze verdienen de steun van ons allemaal’

Door: Thijs Kroezen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Terugkijken: Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Politie zet slachterij in Apeldoorn af wegens schending coronaregels

De politie heeft ingegrepen bij een slachterij van vleesverwerker Vion in Apeldoorn waar de coronarichtlijnen waren geschonden. Het terrein is afgesloten, meldt het ministerie van…

Lees meer

Iedereen met klachten kan zich vanaf maandag laten testen op corona

Iedereen die klachten heeft die lijken op symptomen van het coronavirus, kan zich vanaf maandag laten testen. De GGD’en en de testlaboratoria zijn er klaar…

Lees meer

Tramschutter Gökmen T. schuldig verklaard aan de verkrachting

Tramschutter Gökmen T. is woensdag door de rechtbank in Utrecht schuldig verklaard aan de verkrachting van een vrouw in juli 2017, meldt persbureau ANP. T….

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 15, 7 nieuwe ziekenhuisopnames

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze zijn overleden door het coronavirus, is gestegen met 15, zo blijkt uit de laatste cijfers van het…

Lees meer

Meer woningen te koop en meer woningen verkocht dan voor coronacrisis

Er staan veel meer woningen te koop dan voor de coronacrisis. Experts hielden hun hart vast en waren bang dat de crisis de huizenmarkt op…

Lees meer

Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier